Nobilo: Uhićeni su primjer kapilarne korupcije raširene na svim osjetljivim i ključnim mjestima

N1

Bivši državni tužitelj Anto Nobilo komentirao je ovotjedna uhićenja, isprepletenost politike, kriminala i pravosuđa i nalaženje Mohenskog sa Batkovićem.

Svoje mišljenje Nobilo je rekao u kratkom gostovanju na emisiji RTL Danas.

Nobilo smatra kako uvijek treba pohvaliti, ako postoji osnovana sumnja i dokazi, da USKOK i policija rade svoj posao i da realiziraju uhićenja, odnosno kaznene postupke. No, misli kako se stvari predimenzioniraju i da im se ciljano daje značaj koji nemaju.

“U svim medijima se piše o demontiranju Bandićeve hobotnice. Možemo govoriti o Bandićevoj hobotnici vezano za uhićenja prvog dana. Tu imamo Srebrnjak, 50.000 eura i Adventske kućice. No ovih 10 ljudi koji su uhićeni drugi dan su primjer kapilarne korupcije koja je sasvim raširena u Hrvatskoj gotovo na svim osjetljivim i ključnim mjestima. I to, naravno, treba goniti, ali to nije dio nekakve, nazovimo to, Bandićeve hobotnice”, rekao je.



Kada to razdvojimo, tvrdi dobivamo puno realniju sliku.

“Dobivamo Adventske kućice o kojima svi mediji bruje već par godina, dobivamo aferu Srebrnjak, doktor Nogalo i, isto tako, svi mediji o tome govore već više od 2 godine i svima je sve to bilo poznato cijelo vrijeme. Jedino što nismo znali za Bačića i 50.000 eura. No, iz svega što je dosad izašlo u javnost vidimo da je USKOK za to znao najkasnije od lipnja prošle godine. Legitimno se moramo zapitati zašto do realizacije nije došlo prije godinu dana. Zašto se čekalo sada?”, upitao je Nobilo.

Rekao je i kako prihvaća da se s vremenom mijenja način rada u tužilaštvu, ali da je njima bio vrhunski cilj, uloviiti korumpiranu osobu dok je novac kod nje.

“I tada imate šah mat poziciju i siguran postupak. Ako su imali podatak da čovjek diže novac s banke i da mu se 50.000 eura u određeni dan u restoranu Kamanjo predaje, nakon izlaska iz Kamanja on je trebao biti zaustavljen i odveden u policijsku stanicu, nakon toga osobni pretres i našlo bi se, ako bi se našlo, novac. I onda je to šah mat”, rekao je.

Misli i da su postupak, izvidi i tajne mjere prema Bandiću napravljeni negdje u proljeće prošle godine kada je bilo jasno da će afera Agram propasti.

‘Jedino oni koji su politički pali, ili unutar HDZ-a ili izvan HDZ-a, oni su slobodna lovina’

Smatra kako bi se sve ovo dogodiilo i da je Milan Bandić još živ, no samo ako bi bio gubitnik u Zagrebu.

“Dok je bio politički faktor koji je koristio HDZ-u, ovo ne bi išlo prema njemu. HDZ ga sigurno ne bi gonio dok je imao svoje žetončiće i činio koalicijsku vlast. Vidjeli smo na manjem primjeru Sauche, kazneni postupak je faktički bio prekinut dok je trajao njegov mandat u Saboru i kad je istekao taj mandat se ubrzano završio. Isto tako, da je Bandić osvojio nekakvu vlast u Zagrebu i da je napravio nekakvu koaliciju s HDZ-om, bio bi zaštićen. Jedino oni koji su politički pali, ili unutar HDZ-a ili izvan HDZ-a, oni su slobodna lovina”.

Smatra kako nalaženje čelnika SOA-e za gospodrski kriminal sa kompromitiranim osobama u restoranu izgleda vrlo loše. No,naglašava kako treba vidjeti kad je snimljeno, koje godine te jesu li tada Adventske kućice bile pod upitnikom.

“Ne znam kad je snimljena fotografija. Mi smo u Državnom odvjetništvu, odnosno Javnom tužiteljstvu, imali praksu da ako bi slučajno došli u prostor gdje je bila neka kriminalno sumnjiva osoba, mi bi odmah napravili službeni bilješku i predali je svom šefu odmah ujutro po dolasku na radno mjesto. On bi, ako je bilo potrebno, provjerio i utvrdio činjenično stanje. Nije se moglo dogoditi da suci i tužioci budu zajedno s osobama iz kriminalnog miljea. To je tako bilo i tako mora biti”, zaključuje Nobilo.

 

Komentari