NOVI DETALJI AFERE VJETROELEKTRANE Nacionalov izvor: Rimac će za svjedoke pozvati premijera, ministre i glavnu državnu odvjetnicu

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U novom broju Nacional donosi nove informacije o Aferi vjetroelektrane. Navodi da je USKOK u posjedu SMS poruka između Josipe Rimac i premijera Andreja Plenkovića, te kako će Rimac predložiti premijera kao svjedoka u procesu suđenja.

“SMS iz mobitela Josipe Rimac otkriva zašto će ona premijera Andreja Plenkovića predložiti za svjedoka u procesu u Aferi Vjetroelektrane”, stoji u naslovu.

“Sadržaj USKOK-ova spisa otkriva da je Josipa Rimac 6. prosinca 2019. Plenkoviću poslala SMS i tražila da on organizira sastanak jer je projekt vjetroelektrane ‘zapeo u začaranom krugu šume – imovina – poljoprivreda’. Plenković ju je istog dana nazvao na mobitel”, piše Nacional i dodaje da je dogovoren sastanak na kojem se o tome detaljno diskutiralo.

Kako dodaje Nacional u tekstu, Rimac je pričala i s više ministara u Vladi, te navodi ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, sadašnjeg ministra obrane, tada državne imovine Maria Banožića.



Dan nakon što je Plenkoviću poslala poruku, oni su se, piše dalje Nacional, vidjeli na skupu Kolinde GrabarKitarović u Šibeniku. Bilo je to u jeku predizborne kampanje.

Prema tvrdnjama jednog od izvora iz HDZ-a, ondje su ona i Plenković u društvu još nekoliko HDZ-ovaca, među kojima je bio i šef županijskog stožera HDZ-a Nediljko Dujić, također razgovarali o problematici vjetroelektrane Krš-Pađene. Nacional dodaje da je Dujić otvoreno lobirao za projekt.

Nacional time zaključuje da je u rješavanje problema s vjetroelektranom bilo uključeno puno više ljudi no što se dosad pretpostavljalo, i da je premijer Plenković bio osobno upoznat s konkretnim problemima koji su nastali oko realizacije tog projekta.

Dalje, Nacionalov izvor tvrdi da je Rimac imala i sastanak s DORH-om i glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek, te da će sve upletene ministre, premijera i državnu odvjetnicu pozvati za svjedoke jer tako planira dokazati da je cijela Vlada sudjelovala u rješavanju problema vjetroelektrane.

Podsjetimo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Komentari