NOVI DETALJI AFERE VJETROELEKTRANE Nacionalov izvor: Rimac će za svjedoke pozvati premijera, ministre i glavnu državnu odvjetnicu

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U novom broju Nacional donosi nove informacije o Aferi vjetroelektrane. Navodi da je USKOK u posjedu SMS poruka između Josipe Rimac i premijera Andreja Plenkovića, te kako će Rimac predložiti premijera kao svjedoka u procesu suđenja.

“SMS iz mobitela Josipe Rimac otkriva zašto će ona premijera Andreja Plenkovića predložiti za svjedoka u procesu u Aferi Vjetroelektrane”, stoji u naslovu.

“Sadržaj USKOK-ova spisa otkriva da je Josipa Rimac 6. prosinca 2019. Plenkoviću poslala SMS i tražila da on organizira sastanak jer je projekt vjetroelektrane ‘zapeo u začaranom krugu šume – imovina – poljoprivreda’. Plenković ju je istog dana nazvao na mobitel”, piše Nacional i dodaje da je dogovoren sastanak na kojem se o tome detaljno diskutiralo.

Kako dodaje Nacional u tekstu, Rimac je pričala i s više ministara u Vladi, te navodi ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, sadašnjeg ministra obrane, tada državne imovine Maria Banožića.Dan nakon što je Plenkoviću poslala poruku, oni su se, piše dalje Nacional, vidjeli na skupu Kolinde GrabarKitarović u Šibeniku. Bilo je to u jeku predizborne kampanje.

Prema tvrdnjama jednog od izvora iz HDZ-a, ondje su ona i Plenković u društvu još nekoliko HDZ-ovaca, među kojima je bio i šef županijskog stožera HDZ-a Nediljko Dujić, također razgovarali o problematici vjetroelektrane Krš-Pađene. Nacional dodaje da je Dujić otvoreno lobirao za projekt.

Nacional time zaključuje da je u rješavanje problema s vjetroelektranom bilo uključeno puno više ljudi no što se dosad pretpostavljalo, i da je premijer Plenković bio osobno upoznat s konkretnim problemima koji su nastali oko realizacije tog projekta.

Dalje, Nacionalov izvor tvrdi da je Rimac imala i sastanak s DORH-om i glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek, te da će sve upletene ministre, premijera i državnu odvjetnicu pozvati za svjedoke jer tako planira dokazati da je cijela Vlada sudjelovala u rješavanju problema vjetroelektrane.

Podsjetimo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Komentari