Novog zagrebačkog gradonačelnika čeka prazna gradska blagajna

Likvidnost Grada Zagreba trenutačno nije sjajna, ali treba biti optimističan. S vremenom bi se to moglo popraviti. Sad je likvidnost otežana zbog povrata poreza mladima i taj iznos se popeo na oko 567 milijuna kuna, ali i dalje podmirujemo obveze.

Najviše se to osjeti na plaćanjima spram Holdinga koja su otežana. No, što prije povučemo sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu škola, to ćemo se prije stabilizirati – neslužbeno objašnjava izvor u Gradu Zagrebu.

Kumulirani gubitak Grada je gotovo 1,38 milijarde kuna, i to je stanje koje bi moglo dočekati novu gradsku upravu predvođenu Tomislavom Tomaševićem. Kao jedan od prvih koraka gradonačelnik Tomašević najavljuje upravo reviziju financija, a neslužbeno se doznaje da bi razgovori o financijama s novim gradonačelnikom mogli početi već krajem ovog tjedna.

Nepopularni potezi

Iako je Grad Zagreb prošlu financijsku godinu okončao bez većih problema ta slika nije realna s obzirom na to da je lani država Gradu Zagrebu dala beskamatne pozajmice u ukupnom iznosu od oko 400 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna na rok do kraja ove godine.



“Treba biti realan, ubuduće će trebati povući i neke nepopularne poteze kako bi se financije stabilizirale” kažu poznavatelji financija u Gradu Zagrebu, piše Jutarnji list.

Sto milijuna kuna gubitka

Predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Ljubo Jurčić, jučer je na N1 televiziji rekao kako je napravljena i revizija.

“Do kraja travnja je napravljena revizija, nema tu nekog subjektivnog osjećaja, nego se gledalo jesu li rezultati odgovarajući, jesu li papiri uredni. Revizor može staviti primjedbu na neke stvari, ali su sve transakcije knjižene. Uvijek je pitanje jesu li postojale transakcije koje mogu biti koje nisu u knjigama, dakle revizori to moraju pitati Upravu. Pitali su i sve su transakcije knjižene. Pitanje je knjiže li se neke transakcije kao financijski ili operativni leasing. Zagreb je najprije prodao tramvaje, pa ih uzeo u leasing da mu ne bude tako veliko opterećenje”, rekao je Jurčić.

Na pitanje o 200 milijuna kuna tekućeg gubitka u Holdingu, Jurčić je rekao da je planirano 13 milijardi i 500 milijuna kuna prihoda, a rashodi su oko 13 milijardi.

“Suficit će nastati prodajom imovine, Gredelja, Zagrepčanke itd. Lokalna društva u Zagrebu ne mogu se mjeriti kao druga trgovačka društva, radi se o političkoj instituciji. Ovdje su u zadnje vrijeme porasli troškovi, a smanjili se prihodi. Očekujem da će gubitak biti oko 100 milijuna kuna”, dodao je Jurčić, za N1.

Komentari