Objavljeno mjesto održavanja središnje proslave Oluje: Bit će to stadion u Kninu!

Ilustracija

Ove godine obilježava se 26. obljetnica slave vojno-redarstvene akcije Oluje kojom su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba.

Lekcija iz povijesti

Podsjetimo, Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

HV je bio organiziran uz dosta improvizacija i sa zapovjednim kadrom koji je samo malim dijelom imao sustavno vojno obrazovanje. Naoružanje je uglavnom osvojeno od bivše JNA, uz dosta lakog naoružanja i opreme istočnoeuropskog podrijetla kupljene iz vojnih viškova nakon raspada Varšavskog ugovora početkom 1990.-ih godina.

Obzirom da je izvoz oružja na ratom zahvaćeno područje bivše Jugoslavije bio zabranjen, nabave oružja i vojne opreme su osiguravane u tajnim operacijama.



Neposredno nakon “Oluje” nastavljaju snage HV u suradnji s HVO i Armijom BiH napadne akcije protiv snaga bosanskih Srba u BiH (Operacija Maestral i potom Operacija Južni potez) i dolaze nadomak Banje Luke, te u situaciji kada prijeti potpuni poraz srpskih projekata zapadno od Drine biva, uz međunarodno posredovanje, sklopljeno trajnije primirje. Potom, u studenome 1995. godine, rat dobiva epilog u Daytonskom sporazumu koji uspostavlja trajniji mir.

Proslava 26. obljetnice

Ona će se organizirat u skladu s epidemiološkim mjerama, pa će se tako središnji dio programa održati na stadionu NK Dinara u Kninu, a protokolarni dio na Kninskoj tvrđavi, rekao je u utorak ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Što se tiče govornika, ove godine je predviđeno da se u ime hrvatskih branitelja i stradalnika obrati jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara, ali i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Donijeli su odluku da se ove godine središnji dio programa održi na stadionu NK Dinara, dok će na Tvrđavi biti protokolarni dio, odnosno ondje će biti podizanje stijega, dok će se sve ostale aktivnosti odvijati na igralištu uz prijenos putem videozida, a poslije će biti misa u crkvi. Prije programa na stadionu državni vrh, stradalnici i branitelji položit će vijenac ispred spomenika.

Izjava Medveda

Ministar hrvatskih branitelja rekao je kako sve rade u dogovoru s HZJZ-om: “Predstavnik HZJZ-a dao nam smjernice o poštivanju mjera. Na tom tragu smo procijenili da je stadion u Kninu pozicija gdje je moguće organizirati dostojanstveno obilježavanje ovog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti, a da pritom poštujemo mjere”

Dodao je i kako će svi zaslužni biti pozvani: “Stav Vijeća za suočavanje s prošlošću jasan te ga se pridržavamo, a sve sastavnice Hrvatske vojske i policije te sve udruge iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvane na sudjelovanje u toj važnoj obljetnici.”

Komentari