Odluka je donesena! Ustavni sud: ‘Milanović ne može biti kandidat dok je predsjednik’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Nakon šokantne Milanovićeve najave da će se kandidirati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima i moru reakcija koja je uslijedila, danas se oglasio Ustavni sud.

Zoran Milanović, jasan je Ustavni sud, ne može biti na listi nijedne stranke niti kandidat na parlamentarnim izborima.

“Temeljem članka 125 u postupku nadzora Ustavni sud objavljuje upozorenje povodom izjave Milanovića da će se kandidirati na izborima za Sabor. Ustavni sud je na sjednici razmotrio njegovu izjavu o kandidaturi na izborima kao neovisni i nestranački na listi SDP-a. Ustavni sud je razmotrio izjave da će ostati kandidat bez obzira hoće li ostati na listi SDP-a. Predsjednik zastupa Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, odgovara za teritorijalnu cjelovitost, vrhovni je zapovjednik OS, povjerava mandat za sastavljanje Vlade, raspisuje izbore.

“Predsjednik je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke što isključuje mogućnost d bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao premijerski kandidat”, dodao je.



“Kandidiranje Predsjednika i isticanje kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo je s njegovim ustavnim ovlastima i načelom trodiobe vlasti”, naveo je Šeparović.

Po Ustavu ne može obavljati nijednu javnu ili profesionalnu dužnost, nestranačka je osoba i dok to obavlja ne smije sudjelovati u aktivnostima stranke, isključuje mogućnost da bude kandidat na listi zastupnika.

Ako se kandidira za vrijeme obnašanja dužnosti, odmah mora podnijeti ostavku, dužnost privremenog predsjednika preuzima predsjednik Sabora.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U slučaju ostavke Predsjednika Republike i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje Predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu.

Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje.

 

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Devet za i dva protiv

“Od 11 sudaca devet je glasalo za ovu odluku, dok je Abramović i Antičević Marinović su bili protiv”. Ustavni sud se ograničio na izjave predsjednika i vodstva SDP-a da će Milanović biti kandidat na listi za Sabor te izjava u kojoj je predstavljen kao kandidat za budućeg premijera. Hoće li trebati nove reakcije Ustavnog suda, vidjet ćemo. Očekujemo odgovornost predsjednika, naše odluke su obvezne”.

Ustavni sud poziva Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, sukladno ovom Upozorenju, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajući stajališta iz ovog Upozorenja.

Komentari