Odvjetnik Galić o kaznama za nepoštovanje mjera: Ovim se želi prikazati kao da se nešto radi. Smatram da time Vlada neće postići bilo što

screenshot

Vlada je najavila novčano kažnjavanje zbog nepridržavanja mjera, a ta odluka bi mogla stupiti na snagu do kraja tjedna. Kazne bi se odnosile na nenošenje maski, javna okupljanja i privatne zabave. Odvjetnik Filip Galić za portal Otvoreno komentirao je ovu odluku, rekavši kako Vlada time neće ništa znatno postići. 

“Lijepo je što je Vlada pokazala da može ekspresno donijeti zakon. Bilo bi lijepo da se odluke tako donose i u drugim aspektima”, ističe.

Dalje navodi kako ga zanima s kojim će to ljudima provoditi, odnosno tko će ići po domovima i utvrđivati prekršaje, kako će to utvrditi.

“Ovim se želi prikazati kao da se nešto radi. Smatram da time Vlada neće postići bilo što. Visina kazne nije takva da bi imala preventivne i represivne učinke”, poručuje.



Podsjetimo, nošenja maski je obvezno u svim zatvorenim prostorima te na otvorenim gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol. Na javnim okupljanjima smije biti do 25 osoba, a na privatnim deset.

Osim organizatora okupljanja ili vlasnika stana, kažnjavali bi se i sudionici. Visina kazne još nije konačno određena, ali se spominje iznos u rasponu od 500 od 1500 kuna. Kažnjavat će se i pravne osobe, a za njih bi kazne trebale biti puno veće.

Riječ je o tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, što bi Vlada trebala potvrditi na današnjoj sjednici.

 

Komentari