Osječki SDP-ovci: Hajduković nije govorio o seksualnoj orijentaciji, miran je i plah i očito se nije usudio outati

Vlado Kos / CROPIX

Kada je uhvatio mobitel u ruke i nazvao policiju kako bi prijavio da je napadnut, saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković vjerojatno nije ni slutio kakav će dramatičan slijed događaja povući taj poziv ostvaren protekle nedjelje oko 17.30 sati.

Javnost je već iste večeri saznala kako je, nasred ulice u Osijeku, na istaknutog SDP-ovca nasrnuo njegov 26-godišnji stranački kolega Tomislav Mikulin, i to voditelj ureda samog predsjednika stranke Davora Bernardića.

Na prvu se činilo kako je riječ “tek” o tučnjavi dvojice kolega, srećom bez ozbiljnijih fizičkih posljedica, no službene izjave iz policije sutradan će taj incident uputiti u sasma drukčijem smjeru.

Povukao se iz javnosti

Mikulin je – izvijestila je PU osječko-baranjska bez navođenja imena, ali ona su ionako svima bila poznata – priveden pritvorskom nadzorniku s kaznenom prijavom za nanošenje tjelesne ozljede te obiteljsko nasilje. Formulaciju “obiteljsko nasilje”, policija nije ni tada, a ni do danas detaljno pojasnila, no postalo je ubrzo očito kako ona upućuje na to da su Hajduković i mladi Mikulin u ljubavnoj vezi.



Hajduković se u danima koji su uslijedili potpuno povukao iz javnosti, a čak je i stranačkim kolegama, na poruke podrške, odgovarao tek šturim SMS-ovima. Javno se oglasio tek u srijedu kasno navečer.

“Volio bih svima osobno zahvaliti na potpori, ali toliko vas je da bi mi za to trebalo nekoliko dana. Hvala vam svima do neba i nazad, puno mi to znači. Nastavljam nikad uvjereniji da su promjene potrebne i moguće. Idemo do pobjede!”, napisao je Domagoj Hajduković na društvenim mrežama. Ostalo je nejasno u toj poruci nastavlja li po planu i u pogledu parlamentarnih izbora.

“Nikada nam nije bilo poznato da Domagoj ima djevojku, a iskreno, ljepuškast je muškarac. Nismo ga nikada puno zapitkivali, ako i jest gej orijentacije, očito ne želi govoriti o tome pa smo to poštovali”, rekli su njegovi stranački kolege. Nisu oni, kada sada “vrte film”, prije primijetili osobitu bliskost između njega i Tomislava Mikulina.

“Ako je istina da ga je Mikulin udario zato što ga Domagoj nije htio javno priznati kao partnera, kako se pisalo u nekim medijima, onda je on taj odnos zaista držao striktno za sebe. Govori se čak i da su bili zaručeni, pa da je zato riječ o obiteljskom nasilju, ali nitko ne zna ništa provjereno jer je Hajduković, otkako ga poznajemo, privatno “zakopčan”, govore dalje.

Kaznena prijava

“Policija će protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela nanošenje tjelesne ozljede i nasilje u obitelji”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kon.

Vrlo brzo, u javnost je procurilo kako je riječ o Tomislavu Mikulinu, bliskom suradniku Davora Bernardića. Napad na, kako se priča, svoga partnera, Mikulina je skupo stajao – ekspresno je, već sutradan, na telefonskoj sjednici Predsjedništva SDP-a, izbačen iz stranke, a kako je u njoj bio i zaposlen, dobio je i otkaz.

“Moramo naglasiti da mi u SDP-u imamo nultu stopu tolerancije na nasilje. Domagoj Hajduković je predsjednik osječko-baranjske organizacije, član Predsjedništva SDP-a i koordinator IV. Izborne jedinice. To su tri dovoljna razloga za ovakvu odluku. Ujedno, Tomislav Mikulin je viši stručni suradnik u uredu predsjednika stranke i on si takvo ponašanje ne može dopustiti”, poručio je tada kratko Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a. Prijetilo je Mikulinu i da završi u istražnome zatvoru, no Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku u utorak ga je ipak pustilo da se brani sa slobode. Za njegovo zatvaranje, kažu, nema osnove.

“Kada je napad prijavio policiji, Domagoj sigurno nije mislio da će ona podići prijavu za obiteljsko nasilje. Ne vjerujemo da bi se toliko izložio”, kažu kolegeiz stranačkih krugova. A u osječkom SDP-u su ljutiti što je policija javno priopćila kako je taj sukob zapravo obiteljsko nasilje, kažu kako su upravo oni cijeloj Hrvatskoj na taj način otkrili Hajdukovićevu seksualnu orijentaciju. Sumnjaju, čak, kako im HDZ time “podmeće klipove” ni mjesec dana prije parlamentarnih izbora. I jedni i drugi optužbe odbacuju. Kako bilo, fizički obračun u vrhu SDP-a postao je nezaobilazna tema u političkim krugovima, piše Večernji list.

Komentari