Ovo je veliko! Pentagon odobrio prodaju moćne opreme Hrvatskoj

morh.hr

Hrvatsko bi ratno zrakoplovstvo moglo dobiti još osam američkih helikoptera Black Hawk i svu potrebnu opremu i usluge. Naime, Pentagon je u petak odobrio potencijalnu prodaju helikoptera Hrvatskoj u okviru ugovora vrijednog 500 milijuna dolara.

“Predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim snagama NATO-a”, navodi se u priopćenju Pentagona.

Anušić ispratio 13. vojni kontigent u Poljsku, govorio i o uvođenju vojnog roka



Iz Agencije za sigurnosnu suradnju američkog Ministarstva obrane tvrde da Hrvatska neće imati problema s integracijom helikoptera u vlastite oružane snage, odnosno ratno zrakoplovstvo. Dodaju kako je MORH zatražio osam helikoptera, a vrijedi podsjetiti da je State Department još ranije odobrio prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M koji zajedno s opremom koštaju 115 milijuna dolara.

Nakon toga je pristigla i donacija još dva helikoptera, koji su stigli 2022. godine. Inače, Black Hawk je višenamjenski helikopter kojeg koriste vojske tridesetak zemalja.

Komentari