Petek: Gradonačelnik je izgubio kompas. Sada je jasno da se ništa nije sustavno održavalo

Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon koronavirusa i potresa, Zagreb se tijekom vikenda borio s još jednim problemom – poplavom. Tijekom 24 sata u glavnom gradu Hrvatske palo je 90 litara kiše po četvornome metru, što je iznenadilo i Grad i građane. Brojne su ulice poplavile, nekoliko je automobila je potpopljeno, a voda je ušla i u pojedine stanove i druge objekte.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još jednom je izazvao bijes javnosti nakon što je jutros izjavio da su za poplave u domovima krivi sami građani.

“Ja ne mogu dijeliti pare kako se sjetim i pomagati kako se sjetim. Mislim da se radi o minimalnim štetama. Pričekajmo tjedan dana da se obiđu prostori. Radi se o negdje ne više od osamdesetak objekata. Uzrok je većinom sam svoj majstor”, rekao je gradonačelnik.

Snažno nevrijeme zahvatilo Hrvatsku, Zagreb je doslovno pod vodom, u centru grada je prometni kolaps, čak 90 intervencija vatrogasaca



Cijelu situaciju i ponašanje gradonačelnika za portal Otvoreno komentirao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

“Gradonačelnik je izgubio kompas. On apsolutno nikad nije kriv ni za što, krivi su ili njegove kolege, suradnici ili građani. Očito je da uopće ne razumije situaciju kojoj se nalazimo”, poručio je Petek.

Glavno pitanje je – tko zaista snosi odgovornost?

“U proračunu stoji stavka da mi na sustav održavanja vode, čišćenje šahtova i sustava za odvode atmosferskih voda, trošimo 17 milijuna kuna godišnje. Danas sam kroz zastupničko pitanje zatražio izvještaj kako se u protekle tri godine odvijao taj posao održavanja, s popisom svih lokacija. Moguće je da je dio sustava stradao i u potresu. No, bez obzira na to, Vodovod i Odvodnja su to već trebali shvatiti jer posjeduju kamere kojima bi mogli provjeriti cijeli sustav i to se već moralo učiniti, s obzirom na to da su prošla već četiri mjeseca od potresa. Nevjerojatno mi je da, ako se to stvarno dogodilo, nikome nije palo na pamet da je možda u potresu stradao i sustav odvodnje jer vidimo da poslije svake jače kiše u mnogim ulicama sustav ne može progutati vodu. S druge strane, moguće je da je došlo do punjenja šahta i cijevi prašinom, šodrom zbog potresa, ali i to se već trebalo otkloniti. Definitivno postoji odgovornost Grada, odnosno Vodovoda i Odvodnje koji za Grad taj posao obavljaju.

ZAGREB PONOVNO POGODILO NEVRIJEME Dva dana nakon potopa, ponovno nove nepogode

Petek smatra da je trenutna situacija u Zagrebu posljedica nesustavnog održavanja što građani sada imaju priliku i sami uvidjeti te da će zbog toga kazniti zagrebačkog gradonačelnika.

“Gradonačelnik uvijek vrti istu mantru, što god da se dogodi on optužuje druge da su za to krivi. Podsjetio bih da su prije 11 godina plasirane obveznice Holdinga u Londonu u vrijednosti od 300 milijuna eura upravo kako bi se izgradila i poboljšala infrastruktura vodova i odvodnje. Nažalost, manje od pet posto je utrošeno namjenski. Stoga, ovo sada je rezultat upravo toga što se nije djelovalo na vrijeme. Osim toga, Milan Bandić je uvijek zainteresiran da izvana sve izgleda kako treba, a nikad ga nije zanimalo starost cijevi i svega onoga što postoji ispod zemlje. Kako građani to ne vide, nisu ga ni mogli kazniti zbog nerada niti su mogli shvatiti da se ništa nije sustavno održavalo. No, sada je to postalo jasno”, zaključio je Rentao Petek za Otvoreno.

TEŠKO NEVRIJEME U HRVATSKOJ Poplavila Dječja bolnica, više od 100 vatrogasnih intervencija, preminuo vatrogasac…

Komentari