Plenković iznenađen datumom izbora: ‘Nama je sve dobro, sve nam paše’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Krenule su prve reakcije na odluku predsjednika o održavanju parlamentarnih izbora. Zoran Milanović odlučio je kako će se izbori održati u srijedu 17. travnja

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan. Očekivalo se da će predsjednik izbore raspisati za nedjelju, no to se nije dogodilo, već će se oni održati u srijedu. Kako u zakonu piše dan provedbe izbora je neradni dan, no to ne znači da izbori moraju biti na postojeći neradni dan -nedjelja ili blagdan. Premijer je uvodno komentirao današnje obilaske u Slavoniji. “Odličan posjet Osječko-baranjskoj županiji”, rekao je i zahvalio svima na sjajnim projektima.

Izjavu je dao i premijer Andrej Plenković: 

“Više puta smo rekli da su nam svi datumi prihvatljivi, primio sam vijest da je određen 17. travanj, nama je sve dobro, sve nam paše, HDZ je spreman za demokratski test. Malo je neobično što je u sredini tjedna, no sve je u zakonskim okvirima. Idemo po novo povjerenje građana”, rekao je.



Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O izlaznosti 

“Ne šepekuliramo o namjerama, svejedno nam je, mi imamo program. Što se nas tiče bilo koji dan je bio prihvatljiv. Meni je bilo svejedno”.

Očekuje li štete u gospodarstvu jer su izbori u srijedu kada mora biti neradni dan?

“To je pitanje za predsjednika, siguran sam da će poslodavci računati da im je poklonio dan”.

Milanović objavio kada će se održati izbori: Ovaj datum nitko nije očekivao

Kritike iz oporbe

“Mi smo u kampanji osam godina”, kaže na kritike iz oporbe.

Dodaje da stalno obilaze Hrvatsku, a sad će je obilaziti i intenzivnije. ŠTo s tiče kritika da spaja premijerske i dužnosti šefa stranke, Plenković kaže da su to radili i oni prije njega, kao i oni koji nisu bili iz HDZ-a.

“Uvjeren sam da će poslodavci voditi računa o tome da im je poklonio jedan neradni dan”, kaže na daljnja pitanja o odluci predsjednika da izbori budu srijedom.

Ponavlja i kako je HDZ spreman te da su u najvećoj mjeri ispunili ono što su obećali 2016. i 2020.

Plenković je spomenuo i “prekrasnu predstavu oporbe” u Saboru i rekao će se braniti ako budu napadnuti, čak i “malo žešćom retorikom”.

“Ovo je vrijeme političke utakmice, nije na meni da govorim o njihovim ambicijama, mogu govoriti o onome što smatram da nije dobro. Kad bi bili na razini na kojoj smo mi, to bi bilo dobro. Nažalost, to je izostalo ovih nekoliko godina”, kaže Plenković.

Komentari