Plenković o ćirilici: Popis stanovništva dat će novu sliku stanja nacionalne strukture građana Vukovara, pa ćemo nakon toga vidjeti

Davor Javorovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je novinarima na pitanje o povratku ćirilice u Vukovar rekao kako je predstojeći popis stanovništva generalno važan za cijelu zemlju, a dat će i novu sliku nacionalne strukture građana Vukovara pa će se nakon toga vidjeti.

“Popis stanovništva važan je za cijelu Hrvatsku, mi ćemo vjerojatnu tu tek sagledati širinu i dubinu negativnih demografskih trendova, odnosno negativnog prirodnog priraštaja”, rekao je za N1 Plenković. “Što se tiče popisa naravno da će on dati novu sliku stanja nacionalne strukture građana Vukovara pa ćemo nakon toga vidjeti“, dodao je u odgovoru na pitanje da li se čeka popis da bi se u Vukovar vratila ćirilica.

Vezano za pitanje nestalih poručio je da je važno doći do tih podataka i da Vlada nikada neće prestati raditi na tom pitanju.

“Tu sudbinu nestalih moramo radi njih, njihovih obitelji najbližih sigurno utvrditi. Rekao sam ove godine kada je bio Međunarodni dan nestalih osoba da nikada nećemo prestati raditi i da je to naša zadaća i obaveza i važno je da dođemo do tih podataka. To je minimum koji dugujemo za one koji su za Hrvatsku dali sve”, rekao je.



Dodao je i da je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno sa suradnicima već u prvom mandatu Vlade jako puno radio na toj temi i nastojao kroz saznanja u direktnim kontaktima sa susjednim zemljama i njihovim vlastima saznati što više informacija, koristiti različite međunarodne organizacije i posebne regionalne inicijative koje se bave tom temom.

Komentari