PLENKOVIĆ O IZJAVI ĆORIĆA ‘Ne dolazi u obzir da netko prati korespodenciju novinara’

Foto: Josko Supic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u potpunosti je u utorak odbacio tezu da u Hrvatskoj netko prati korespodenciju novinara, istaknuvši kako to ne dolazi u obzir i da su i primisli o tako nečemu nemoguće.

“Ne dolazi u obzir takva teza. Primisli o tako nečemu su nemoguće. Dakle, to ne dolazi u obzir, ja to najsnažnije demantiram, rekao je premijer zamoljen da komentira današnju izjavu ministra Tomislava Ćorića s konferencije za novinare o Memorandumom Ine i Janafa u kojoj je ministar prozvao novinara N1 Hrvoja Krešića zbog pisanja u novinarskoj grupi.

Naime, Ćorić je rekao Krešiću da se iz njegova rada, ali iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

“Nikakav uvid u bilo čiju korespondenciju, a kamoli onu novinarsku, bilo tko od ljudi u Vladi ili uopće bilo tko drugi ne može i ne smije imati”, poručio je predsjednik Vlade u utorak iz Vrgorca.



Ćorić o memorandumu o Ini: Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao. Plenković nije bio upoznat s detaljima

O Memorandumu o razumijevanju između Ine i Janafa, premijer Plenković je rekao da Vlada RH štiti nacionalne interese u Ini.

“Ina je jedna od naših najvećih kompanija, vrlo je važna i za našu energetsku neovisnost i uopće za gospodarstvo. Ključno je da će konzultanti oko 10. lipnja doći s prvom preliminarnom procjenom i evaluacijom i nakon toga ćemo dalje odlučivati”, rekao je.

Komentirajući izjavu Davora Bernardića da je Memorandum “izdaja nacionalnih interesa” ocijenio je da se radi o nezrelom političaru koji se svojim postupcima diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija.

“Davor Bernardić je jedan nezreli političar koji pokazuje svoju nedoraslost i nesposobnost već čitav niz godina. Katkada to prelazi i granice ne dobroga ukusa nego čak bih rekao ide tako duboko u offside da se na određeni način diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija”,

Dodao je da je Vlada bila upoznata s tim da su Janaf i Ina potpisali Memorandum o razumijevanju, a o toj temi detaljno je danas izvijestio ministar Ćorić.

Predsjednik koji možda neće glasati sada ide minirati još jednu važnu instituciju-državno odvjetništvo

Na upit novinara o novoimenovanoj glavnoj državnoj odvjetnici premijer Plenković je rekao da je ona imenovana danas u Hrvatskom saboru nakon javnog poziva koje je objavilo Državno odvjetničko vijeće.

“Mi smo imali intervjue sa svih šestero kandidata. Prema programu koji je predstavila i prema iskustvu koje ima, ona radi na poslovima u Državnom odvjetništvu više od 25 godina, ima ogromno profesionalno iskustvo, dobro poznaje njegov sustav, zna što treba raditi sukladno Ustavu i zakonu, i očekujem da upravo na tom tragu nastavi rad tog važnoga tijela, te važne institucije”, poručio je premijer i dodao kako smatra da je to bio pravi odabir, s obzirom na sve kandidate.

Odgovorio je i na izjavu predsjednika Republike Milanovića o tome da je državna odvjetnica bila izbor predsjednika Vlade.

“Ona je bila izbor Vlade i parlamentarne većine. Ne znam je li predsjednik pratio kako se bira sada državni odvjetnik, jer u vrijeme kada je on bio predsjednik Vlade tada se državni odvjetnik birao bez ikakvoga natječaja”, istaknuo je Plenković

Dodao je da je Vlada odlučila kako je puno bolje da se ide u javni poziv te da su se svi oni koji su željeli biti na toj funkciji mogli kandidirati.

“Budući da nije riječ o osobi koja je došla izvan sustava državnog odvjetništva mislim da je jako loše da predsjednik koji je kazao da možda neće ni glasati na parlamentarnim izborima sada ide minirati još jednu važnu instituciju, a to je državno odvjetništvo”, poručio je predsjednik Vlade Plenković u Vrgorcu gdje je bio u posjetu Mesnoj industriji Pivac.

Komentari