Plenković o vojnom roku: Osvrnimo se! Oko nas žarišta kolko hoćeš, na Kosovu je skoro izbio rat

Foto: Cropix

Premijer Andrej Plenković je večeras nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a stao pred novinare i komentirao niz aktualnih tema. Jedna od njih je i ponovno uvođenje vojnog roka. O tome se sve ozbiljnije razgovara, a premijer je objasnio okolnosti i kako je do toga došlo.

“Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu, kada vidimo izvan našeg malog dvorišta, kakav svijet vidimo? Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu, četiri regije su anektirane, ruski izbori će se održati na anektiranom teritoriju. Pogledamo prema istočnom Mediteranu, tamo je, nakon što je Hamas pobio ljude, izbio rat. Postoji Hezbolah, Hutiji, gađanje trgovačkih brodova, to je oko nas. Ako još malo dignemo glavu vidjet ćemo da je prije 4,5 mjeseca skoro izbio rat na Kosovu. Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama našeg susjedstva, prijetnje oko nezakonitih migracija, u fokus nam dolazi riječ sigurnost”, rekao je pa dodao da njegova Vlada radi na ulaganju u sigurnost.

“Nije HDZ u zadnje izbore išao s motom ‘sigurna Hrvatska’. Ja dogovaram Bradleye, kupnju Rafalea, ulažemo u vojsku i policiju. Mi tu imamo suspendirani vojni rok više od 15 godina”, rekao je pa dodao da imamo generacije mladih koji ne znaju ništa o određenim vještinama u izmijenjenim okolnostima.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenković: Oko nas žarišta koliko hoćeš

“Nije ovo pokušaj uvođenja obveznog vojnog roka kao nekada, nego smo u ovim sigurnosnim okolnostima odlučili od ministra Anušića tražiti da nam analizira nekoliko opcija. Nećemo spavati i praviti se da je sve super, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš. Polako ćemo organizirati raspravu da vidimo što i kako nam treba. Pitali smo načelnika Glavnog stožera kakva je situacija, odakle mladi koji služe vojsku. Iz Slavonije i Dalmacija, braniteljskih obitelji. Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja”, rekao je.



Normalno je da se i Milanovića konzulitra, svi trebaju imati neki stav, dodao je premijer. Predsjednik je spomenuo prigovor savjesti te da je stoga vojni rok nemoguća misija.

“Ne nužno, okolnosti se mijenjaju. Imate ljudi koji će htjeti. U ovom trenutku čekamo prijedloge Ministarstva obrane”, zaključuje Plenković.

Premijer jasno poručio: ‘Priča oko Turudića je gotova, Milanović je pretjerao’

 

Komentari