Plenković otkrio novi paket mjera pomoći, evo tko je sve na dobitku: ‘Nije predizborni trik’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u četvrtak na sjednici usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. U sklopu paketa su uredbe i odluke temeljem kojih će država i dalje subvencionirati cijene energenata (električna energija i plin) za kućanstva i poduzetništvo kako ne bi bilo povećanja cijena.

Osim toga, nastavlja se i s pomoći umirovljenicima kako bi im se ublažile posljedice rasta troškova života te će biti donesena odluka da im se isplati jednokratno novčano primanje. Jednokratno novčano primanje će biti isplaćeno i hrvatskim braniteljima – korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je nabrojao niz aktivnosti koje su se odvijale proteklih nekoliko dana.

FOTO: HINA/Daniel Kasap

Šesti paket mjera

“U Zagrebu smo početkom tjedna obišli obnovu Medicinskog fakulteta, Kliniku za infektivne bolesti, samostan na Kaptolu. To su samo primjeri ogromnih projekata koji se realiziraju u srcu Zagreba. Nastavljamo s aktivnostima diljem Hrvatske, a ministar Medved je potpisao izgradnju veteranskog centra, četvrtog u Hrvatskoj.



Imali smo i vrlo bitnu sjednicu za obnovu, koja će danas biti na dnevnom redu. Ovako veliki broj aktivnih gradilišta diljem Hrvatske angažira cijeli naš građevinski sektor”, pohvalio se primjer pa nastavio:

“Vidjeli ste i da je Europska komisija donijela važnu preporuku za našu susjednu zemlju. Mi smo inzistirali da se do ožujka učine dodatni napori i da Komisija podnese izvješće. Radili smo s gospođom Krišto na dnevnoj bazi, kao i s drugim akterima u BiH. Tu je bio i posjet Von der Leyen i mene u Sarajevo. Sada se otvara taj europski put za BiH i mi već dva dana i u Brusseluxu radimo na pozitivnim zaključcima”, rekao je uvodno Plenković.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda

Potom je istaknuo kako je s ministrom obrazovanja obišao škole koje se obnavljaju.

“Jučer smo Fuchs i ja uručili brojne ugovore za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića, prije toga smo dogradili 800 vrtića u našem mandatu, što je važna mjera u kontekstu demografske revitalizacije”, kazao je Plenković, a onda je predstavio šesti paket mjera.

“Šesti paket mjera sukladan je našoj namjeri da pomognemo građanima. Ovaj paket je vrijedan 503 milijuna eura, dva su prioriteta, zadržati cijenu energenata i dati doprinos nizu mjera da se građani štite od inflacije. Zadržat će se niska cijena struje. Za kućanstva od 1. travnja do 30. rujna ostaje ista cijena, prag je 59 eura. Vrlo je jasna naša poruka, cijena struja ostaje ista”, naglasio je Plenković i otkrio kako cijena ostaje ista i za male i srednje poduzetnike.

Nepromijenjena ostaje i cijena plina, što se odnosi i na kućanstva i ostale sektore. Cijena toplinske energije također ostaje nepromijenjena do 30. rujna, u centralnim i zatvorenim toplinskim sustavima, ističe dalje premijer.

“Što se tiče zaštite od inflacije, glavna je napomena da ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda. Vodimo računa o potrošačkoj košarici”, tvrdi Plenković.

Na red su potom došli i naši stariji sugrađani. “Dolazimo i do umirovljenika kojima želimo pomoći i posebno vodimo brigu. Odnosi se na 830 umirovljenika koji primaju do 880 eura i one koji primaju samo inozemnu mirovinu, kao i zaposleni umirovljenici kojima primanja ne prelate 880 eura”, navodi pa otkriva kako će pomoći braniteljima.

“Imamo i mjeru za nezaposlene branitelje. Riječ je o 13.000 osoba koje će dobiti jednokratnu naknadu od 100 eura”, otkrio je.

Više od 100 milijuna eura otići će na povrat poreza mladima, oni do 25 godina dobit će 100 posto povrata, a oni od 25 do 30 godina, 50 posto. Osim toga, studentima ostaje ista cijena obroka.

‘Nije predizborni trik nego obećanje’

Podsjetimo, ministar gospodarstva Damir Habijan još je u ponedjeljak komentirao novi paket mjera. “S obzirom na to da 1. travnja stupaju na snagu nove mjere, moglo bi se tumačiti na način da je tajming slučajan, kada bi to prvi puta bilo da mi donosimo takve mjere. Ja mislim da ove mjere koje su u najavi, čije detalje još do kraja brusimo, koje će do kraja ovog tjedna biti objavljene, samo pokazuju nastavak jedne konzistentne politike vlade. Imali smo već pet paketa pomoći”, kazao je Habijan.

“Ne samo u vrijeme ove energetske krize nego i u vrijeme covida. Isplate plaća, na taj način su i po mom mišljenju i po mišljenju stručnjaka spašene tisuće radnih mjesta, 30 tisuća trgovačkih društava bilo je istom mjerom obuhvaćeno, ali ne radi se ni o kakvom predizbornom triku nego obećanju. Što se tiče povećanja plaća, sjetimo se da smo s tim krenuli u proljeće prošle godine. Dakle ovo nije nešto što je sada prije izbora nego jedan proces”, rekao je Habijan.

Odbacio je tvrdnje da bi povećanje plaća moglo izazvati novu inflaciju. “Ako pogledamo trend, za prosinac prošle godine bila je 4,5 posto, sada je 4,1 posto što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine. Trend je ohrabrujući, a prognoze EK za stopu inflacije je da će ona biti među najnižima odnosno u trećini zemalja EU”, poručio je ministar.

Žestok govor Benčićke za kraj: ‘Neće se pojaviti niti mesija niti veliki vođa koji će riješiti stvari’

Komentari