Plenković: Ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer ovdje smo došli zbog hrvatske slobode

Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak jer je u povorci vidio oznaku s porukom “Za dom spremni”.

“Kratko smo porazgovarali nakon što smo svi ovdje došli. Njemu je očito netko javio da je netko od sudionika imao majicu. To je njegova odluka. Čuli ste što je rekao u Jasenovcu o ploči HOS-a. Uvijek smo poštovali žrtvu branitelja.

Nikoga od nas nećete čuti da se ploča s imenima hrvatskih branitelja može baciti i to je ta razlika. Mi smo ovdje i ostajemo ovdje”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tvrdi kako nije znao da će dio branitelja doći s takvim majicama. Na pitanje smetaju li njemu takve majice, premijer je rekao: “Svi koji su dali živote za domovinu imaju moje poštovanje. Ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer smo ovdje došli zbog hrvatske slobode, nismo ovdje osobno već kao predstavnici države”, napomenuo je premijer.



Kazao je kako se njegova Vlada odredila prema tom pozdravu.

“Iznjedrili smo dokument o obilježjima. Treba raditi razliku između pozdrava Za dom spremni i ustaškog pokreta. To sam jasno rekao”, zaključno je rekao premijer.

Odlazak predsjednika Milanovića komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“To nije bilo u redu, to nije bilo primjereno. Svojom izjavom u Jasenovcu otvorio je ideološke prijepore. Mi smo došli iskazati poštovanje ljudima koji su dali živote za slobodu.

Nije fer upirati prst u organizatore. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke prijepore. Sada nam se ponovo događaju iste stvari. Odgovornost nije na Vladi već na predsjedniku RH”, izjavio je Jandroković komentirajući incident u Okučanima, a prenosi Dnevnik.hr.

Komentari