Plenković u Ateni: Vidio sam novu snimku, istraga može trajati još nekoliko tjedana, sve se provjerava

Foto: Twitter

Premijer Andrej Plenković u Ateni razgovara s domaćinom Kiriakosom Micotakisom i očekuje se da će razgovarati o uhićenim navijačima Dinama i neredima u Grčkoj.

“Naša je pozicija jasna, snažno smo osudili huliganizam i izrazili smo žaljenje zbog gubitka života, protivimo se navijačkom nasilju. Grčki premijer rekao je da može jamčiti sigurnost pritvorenih državljana, tražili smo da oni imaju pravedan proces, treće tražili smo da oni koji budu prekršajno odgovorni da se oni vrate u Hrvatsku i četvrto, rekli smo da je RH spremna provoditi mjere nadzora i opreza ukoliko bi neki naši državljani bili upućeni u našu zemlju dok traje postupak u Grčkoj”, kazao je.

Dodao je kako su na znanje primili sve informacije koje su im dali.

“Sudovi su ti koji moraju svoju odluku temeljiti na činjenicama. Oni snose odgovornost. Od premijera smo tražili da nam kažu koliko ova istraga može još trajati. Rekli su da može trajati tjednima, a ne mjesecima. Provjeravaju DNK, otiske, ne samo snimke. To zahtjeva i određeno vrijeme. Rade po propisima i sama istraga bi trebala trajati puno kraće”, rekao je.



Premijer je dodao da grčka policija i dalje provodi istragu, kaže da je vidio novu snimku, da prate medije, ali da ne može prejudicirati ništa o krivcu i oslobađa li snimka hrvatske navijače. Napominje kako je sve u rukama grčke policije i istrage grčkih vlasti.

“Premijer mi je rekao da istraga može trajati još nekoliko tjedana, oni očito provjeravaju sve, sve snimke, razgovaraju s osumnjičenicima i to sve zahtjeva vrijeme. Sama istraga bi trebala dakle trajati još nekoliko tjedana. Ponavljam da smo premijeru izrazili žaljenje i sućut zbog smrti grčkog državljanina”, kazao je.

Kaže kako su hrvatske vlasti, grčkim vlastima predale papir sa zahtjevima, odnosno molbom.

“Radimo kako treba, došli smo ovdje da poštujemo neovisnost pravosuđa”, napomenuo je premijer.

Za kraj je rekao kako Hrvatska nikada nije imala situaciju da su 102 naša građana zatvorena u drugoj državi.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je ranije već telefonski razgovarao s Micotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

S Plenkovićem su u Grčku stigli ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su više puta istaknuli da su u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama.

Komentari