Plenović nakon aktualca: Novinari ponavljaju riječi zastupnika iz malih oporbenih stranaka

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru predsjedik Vlade dao je izjavu za medije. Komentirao je kuću župana Ive Žinić, oporbu te atmsferu na aktualnom prijepodnevu.

“Što se tiče ukupne atmosfere, bilo je uobičajeno. Nisam ja doživio nešto danas britkije ili oštrije (da je bilo, op.a.) nego inače. Dapače, mislim da smo iznijeli sve argumente na sva pitanja oporbenih zastupnika, kao i zastupnika parlamentarne većine. Ono što je meni drago jest da nas je jedan zastupnik oporbene manjine silno puno podržava i to je javno učinio. Ne znam znači li to da želi postati dio većine, gospodin Beljak. Dakle on je danas toliko nahvalio našu Vladu oko prezentacije rasterećenja, akcijskog plana za smanjivanje parafiskalnih nameta… Izrazio je oduševljenje s ministrom Malenicom koje još nije viđeno kada je riječ o oporbenim zastupnicima. Tako da je bilo dobro”, rekao je Plenković komentirajući aktualno prijepodne u Hrvatskom sabor.

Na novinarsko pitanje je li mu sve jasno što se tiče imovine župana Žinića kazao je sljedeće: “Pa nije, nije. To sam i rekao jučer. Nije se puno promijenilo što se mojih saznanja tiče, od sinoć do danas. Ne mogu sve istraživati dok sam na aktualnom prijepodnevu”, kazao je premijer.

“Ja sam rekao da je bila medijska hajka bila oko poslijeratne obnove, oko toga stojim. Dakle, mi smo imali, ne znam koja je to televizija bila, koja je snimila jednu kuću, koja je bila obnovljena nakon rata i nakon toga je krenula hajka koja je trajala oko 10 dana, a koja za cilj ima stigmatizirati naravno vlast iz tog vremena, a u počeku je to bila vlast HDZ-a, da je sve što je napravljeno u obnovi loše, da se tu kralo, da nije napravljeno onako kako je trebalo biti…”, dodao je premijer.“Tada je obnovljeno 5.888 kuća. Uparili su tih 5.888 kuća s više od 3.700 objekata sada a nakon ovoga potresa i svega je 1,8 posto dobilo crvenu naljepnicu. Dakle, 69 objekata, čini mi se”, također je kazao premijer.

Komentirao je kritike oporbe.

“Kao što oni ponavljaju svoje mantre, tako ćemo mi ponavljati činjenice. Dakle, nema hajke, postoje činjenice, a ne političko profiterstvo u situaciji koja nije pokazala razloge za to. Potres od 6,2 po Richteru nije blagi potres. A ako su kuće blizu epicentru, onda nažalost stradaju. Mi nemamo nikakav interes da se to sve skupa ne razotkrije do najmanjih detalja”, kazao je premijer.

“Mislite da ja kao premijer imam sada vremena ići raditi screening imovine tolikog broja dužnosnika? Nemam, nije realno”, kazao je na jedno od brojnih novinarskih pitanja koje se ticalo imovine župana Žinića.

“On je nama svima jučer na sastanku tumačio o čemu se radi. Nemamo mi sada neki privatni odnos da se nas dvojica ‘domunđavamo’ u nekoj sobi, nego sam ga pitao na tijelima stranke”, dodao je premijer.

“Mislite li da HDZ-u šteti ova situacija sa Žinićem?”, glasilo je jedno novinarsko pitanje. “A sigurno nam ne koristi”, odgovorio je premijer.

Komentari