Pljušte komentari nakon odluke Ustavnog suda, javili se brojni političari: ‘Ovo je dno dna’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nakon što je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović javnosti otkrio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako podnese ostavku na funkciju predsjednika Republike, stigle su i prve reakcije javnosti.

“Nedopustivo”, zavapila je na X-u bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a potom u komentaru dodala: “A sad izvadimo iz arhive sve izjave o korupciji, klijentelizmu, nepotizmu, uhapšenima i borbi protiv El Hefea, izjave svih ovih dičnih muževa koji su sad presudni za formiranje vlade. Da bismo se tek mogli naježiti kad ti dični borci uđu u vlast”.

Potom je isti komentar zalijepila i ispod novog komentara: “Ustavni sud ne može biti iznad volje građana. Udar. Dolovići zadovoljni”, napisala je, a potom dodala i novi komentar kojim je potcrtala težinu ove odluke: “Zastrašujuće izjave da su u stanju poništiti i odluke Hrvatskog sabora! Pa to je potpuno protuustavno. Ne mogu suci koje bira Sabor poništavati odluke Sabora o izboru premijera!”

Mnogi drže da se Ustavni sud stavio iznad svega, što je Šeparović na konferenciji za medije komentirao rekavši da je Ustav iznad svega. Novinarka i aktivistkinja Maja Sever se, pak, zapitala: “Kako točno Ustavni sud može biti iznad volje građana?”

“Ustavni sud je danas zabranio jednoj osobi (Zoranu Milanoviću) da bude predsjednik Vlade RH. Ovo je nevjerojatna odluka Ustavnog suda koja grubo izlazi iz okvira demokratskog društva. Ustavni sud ne može biti iznad volje građana na izborima”, zaključio je Fran Kušeta.

Maras: ‘Dno dna’

“Ustavni sud je dno dna. Preko pola milijuna građana je glasalo za to da Zoran Milanović bude mandatar. Ustavni sud ovo nije rekao prije izbora i utjecali su na izbornu volju građana, odnosno oduzeli su im pravo izbora. Ovo nije upisano nigdje u Ustavu i nema veze sa pameću, oni se direktno miješaju u izbor nove hrvatske Vlade. Sve ovo im je bilo poznato i ranije, ali su šutjeti.

Sramota me u kakvoj državi živim. Pozovite građane pred Ustavni sud da im kažemo što mislimo o njima. Svete se Milanoviću zbog toga što ih je htio ukinuti. I treba ih ukinuti! Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar”, napisao je Gordan Maras na Facebooku.

Mrak Taritaš: Tko čuva Ustav od Šeparvića?

Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? To je HDZ u 3. mandatu.

Komentari