PO KOJIM KRITERIJIMA? Državljani EU s više od 100 tisuća zaraženih bez samoizolacije ulaze u Hrvatsku, ali to ne vrijedi za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo

Foto: HINA/ POOL/ Edvard Susak/ es

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je donio odluku o posebnom režimu prilikom prijelaza granice.

“Donijeli smo odluku o posebnom režimu ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Srbije, Makedonije. Na te se osobe primjenjuje obveza samoizolacije u trajanju od 14 dana. Odluka se ne odnosi na osobe u tranzitu”, izjavio je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U susjednoj BiH od pojave virusa potvrđeno je ukupno 3,676 oboljelih od covid-19, a preminule su 173 osobe. Makedonija bilježi 5,445 oboljelih uz 259 preminulih. Na Kosovu je potvrđeno 2,363 oboljelih, a preminulih je 40.

Grba-Bujević: Mi znamo da će brojevi zaraženih rasti, ali spremni smo odgovoriti na svaki izazov



S druge strane, u Srbiji je od početka epidemije zabilježeno 12,894 zaraženih virusom, što je više nego li u sve tri ranije spomenute zemlje čiji će državljani morati u samoizolaciju nakon prelaska granice. Uz to, čak 261 osoba preminula je od koronavirusa.

Osim toga, Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska imaju preko 100 tisuća zaraženih, a Belgija, Nizozemska, Portugal i neke druge zemlje EU broje preko 50 tisuća oboljelih, no građani ovih zemalja također mogu doći u Hrvatsku kao i ranije, bez da im se propiše mjera samoizolacije. Iz Stožera su rekli da će se ova mjera provoditi iz epidemioloških razloga, ali ako broj zaraženih nije ključni kriterij, postavlja se pitanje po kojoj je osnovi Stožer odlučio čiji državljani idu u samoizolaciju, a čiji ne.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je od pojave prvog slučaja zabilježena su 2,388 slučaja, od čega se 2,145 osoba oporavila. Hrvatska je zabilježila 107 smrtnih slučajeva.

Nakon jučerašnje odluke o novom režimu putovanja, kolone na ulazu u Hrvatsku iz BiH

Komentari