FOTO Počeli prosvjedi podrške Mireli Čavajdi diljem Hrvatske. Berošu zvižduci: ‘Ostavka! Dosta je linča žena!’

Foto: Dnevno.hr

Danas se u više hrvatskih gradova održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Osim u Zagrebu, građani i građanke prosvjeduju u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Foto: Index.hr

Prosvjedi u svim gradovima počinju u 18 sati, a potaknuti su slučajem uskraćivanja zdravstvene skrbi Mireli Čavajdi u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, koja je uslijed teške situacije hrabro progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju te maltretiranju u sustavu javnog zdravstva i time pokrenula lavinu solidarnosti.

U Splitu se čita pismo: “Hvala ti, Mirela”
“Osjećam se posramljeno zbog svih mojih šutnji. Hvala ti, Mirela”, rekla je govornica u Splitu.



FOTO: N1

“Da su nas barem odgajale kao ratnice, a ne kao paćenice. Da su nas tako majke učile, ova priča oko Mirele nikad se ne bi dogodila”, kazala je govornica u Splitu, prenosi Index.

Na prosvjedu u Zagrebu žene pričaju svoje teške priče iz bolnica
Na prosvjedu u Zagrebu više žena je podijelilo svoje priče i iskustva iz hrvatskih bolnica za vrijeme trudnoće.

“Rodila sam dva mrtva sina. Jedan se trebao zvati Toni, a drugi Toma. Srce ime je prestalo kucati u mojoj utrobi. Jednog sam rodila u wcu, dok me kuma držala pod ruku. Nisam rodila posteljicu pa su me čistili bez anestezije. Ginekologinja mi je rekla, dok su mi ruke i noge vezane za stol, da me prestanem trzati. Ili će me ostaviti neočišćenu”, rekla je jedna žena, prenosi N1.

Na prosvjedu je i Severina
Pjevačica Severina ranije je pozivala na prosvjed. Došla je na zagrebački prosvjed.

 ‘Dosta je citiranja Biblije’
“Mirela je natjerala vlast i struku da razotkriju vlastite mizogene prakse. Dosta nam je ginekologa ženomrzaca i dosta je citiranja Biblije!”, poručila je jedna od organizatorica. “Ne rade svoj posao za koji su plaćeni. Bolnice šute!”, rekla je jedna od organizatorica i poručila da je dosta uskraćivanja medicinskih zahvata.

“Žene koje žele obaviti legalan zahvat se šikanira. Što reći tim ženama koje su skupo morale plaćati zahvate u drugim zemljama? Što je s onim pacijenticama koje su tretirane kao kriminalke? Podsjetimo, to su iste žene koje svaki mjesec uredno plaćanju poreze i zdravstveno osiguranje – naivno vjerujući u sustav zdravstva i zakone ove države”, rekla je.

Komentari