Policija tvrdi da ih se ne smije snimati. Evo što o tome kaže DORH

Facebook

Tihomir Blagus tijekom vikenda provalio je u prostorije Hrvatskih voda kako bi otvorio ustavu i spasio Trnje od poplave. Policija ga je uhitila, objašnjavajući da je ih je ometao i vrijeđao. Nakon toga je objavljena snimka brutalnog uhićenja na kojoj je vidljivo kako policajac drži koljeno na vratu Blagusa što je izazvalo burne reakcije.

Smije li se policiju snimati, postalo je jedno od glavnih pitanja u ovom slučaju.

Državno odvjetništvo: Policajci nisu privatne osobe, nema govora o narušavanju privatnosti

U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu kako snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio ili video uređajem, bez izričite privole policijskog službenika, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka jer za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj ni zakonita svrha.

Objavljen video na kojemu se vidi brutalno uhićenje Tihomira koji je spasio Trnje od poplave



Iz rješenja Općinskog državnog odvjetništva iz 2017. godine jasno je kako službene osobe nisu privatne pa prema tome nema ni govora o narušavanju privatnosti. U MUP-u, a protivno tom tumačenju, smatraju da se na njih odnosi članak 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, sukladno kojem je obrada osobnih podataka zakonita samo ako je ispitanik dao privolu za obradu svojih osobnih podataka u jednu ili više posebnih svrha.

Državno odvjetništvo je više puta odbacivalo prijave protiv građana koji su ih snimali

Kako se doznaje, Općinsko državno odvjetništvo u više je sličnih slučajeva odbacivalo kaznenu prijavu policije protiv građana koji su ih neovlašteno snimali. No valja naglasiti da je Uredba o zaštiti podataka, tzv. GDPR, nastupio na snagu sredinom 2018. godine, dok je rješenje s kraja 2017. godine.

Policajci su se, isto tako i obratili Agenciji za zaštitu osobnih podataka zbog snimki koje su završile na društvenim mrežama i u medijima, dok su od Ravnateljstva policije tražili se da se usvoji novi zakon koji bi se odnosio na službene osobe i kojim bi se dodatno zaštitili privatnost i osobni podaci policajaca. No njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Većina policajca nema problema sa snimanjem

“Prekinite snimanje. Snimanje službene osobe je kazneno djelo”, rekao mu je, između ostalog, policajac.

Iz svega priloženog, čini se da snimanje policajca, pogotovo na javnom mjestu za vrijeme koje obavlja svoj posao, ipak nije kazneno djelo. U većini slučajeva policajci nemaju ništa protiv da ih netko snimi pri postupanju na ulici. No oni kojima to smeta ipak traže žešće i jasnije kažnjavanje za neovlašteno snimanje, , piše Index.

Komentari