Povijesni dan za susjede! Plenković: Uspjeli smo. Otvaraju se pregovori o ulasku BiH u EU

Foto: HDZ BIH

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak navečer na društevnoj mreži X da su otvoreni pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom.

“Uspjeli smo! Na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca”, objavio je Plenković.

“Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda”, naglasio je u nastavku objave.

Plenković je, podsjetimo, trenutno u Belgiji gdje prisustvuje sastancima na temu nuklearne energije, a tijekom čega će se raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini u ratu. Sastanak Europskog vijeća počeo je danas u poslijepodnevnim satima, tijekom čega je i donesena odluka o otvaranju pregovora.

Oglasio se i Olivér Várhelyi

O svemu se oglasio i povjerenik EK za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi koji je također potvrdio ovu dobru vijest za BiH.

– BiH je naporno radila kako bi dobila ovu povijesnu priliku. Čestitke BiH! – poručio je.

Prije desetak dana i Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen donijela je pozitivno izvješće o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, nakon višemjesečnih kritika što je ova susjedna zemlja ostavljena na margini, dok su pregovori s Ukrajinom i Moldavijom već otvoreni. Ovu najavu pozdravio je ranije i predsjednik Zoran Milanović, smatrajući kako će ulazak BiH u EU biti ključno jer je ta zemlja ”ujedno strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske”.

Komentari