Premijer prebacio krivnju za cjepivo: Struka je ta koja odlučuje koje će se cjepivo naručiti i u kolikim dozama

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima o aktualnim zbivanjima uoči predsjedništva HDZ-a.

”Ključne teme su aktualna zbivanja pred nama, kako u Saboru, tako i na Vladi, pripreme daljnje koje idu za lokalne izbore i aktivnosti koje se tiču ovih glavnih tema i razgovora prošlog tjedna u Bruxellessu te najava niza aktivnosti naših ministara koji su aktivni i angažirani po različitim temama diljem Hrvatske”, rekao je na početku premijer Plenković.

Komentirao je i činjenicu da sve više zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom.

”Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme i s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva, naš je predstavnik u HALMED-u sudjelovao na sastancima u EMA-i. Neke države iz mjera opreza obustavljaju cijepljenje AstraZenecom. Naš stav je da treba ispitati, ali zasad promjena nema. Mi nastojimo zaštititi naše građane najbolje što znamo, stoga smo i naručili toliko više doza nego što Hrvatska treba. Dakle, maksimalno da se cijepimo svi koji su 18 plus, to vam je 3,4 milijuna ljudi, a mi smo doza naručili puno preko toga”.



”Prvo cjepivo koje je još tijekom ljeta bilo najkompletnije bilo je od AstraZenece. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija”, rekao je Plenković.

Što se tiče kašnjenja s isporukama s cjepivom, kazao je da se učinilo sve što se moglo.

”Nitko nije zadovoljan s tom situacijom”, kazao je.

Plenković je također rekao da je struka ta koja odlučuje koje će se cjepivo naručiti i u kolikim dozama.

Također je rekao da će nove količine cjepiva stići u ožujku. ”Proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije”, kazao je Plenković.

Također je i na struci, izjavio je Plenković, hoće li se u Hrvatskoj nastaviti cijepljenje AstraZenecom. ”Koliko ja razumijem, stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na nedostatke”.

Komentirao je i COVID certifikate rekavši da je njihova svrha omogućiti zemljama, poput Hrvatske, otvaranje turističke sezone.

Komentari