Premijer se hvali rezultatima: ‘Najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković obratio se na sjednici Vlade. Na početku je rekao da će dati ključni osvrt na politička zbivanja.

““Uredbe koje donosimo se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada i to je najvažnija tema današnje sjednice”, rekao je Plenković.

“Imali smo povijesni sastanak u Vladi, potpisan je sporazum u vezi zemljišta u Maksimiru, na inicijativu Vlade sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom riješili smo spor star 30 godina, napravili uvjete za izgradnju novog stadiona. Srž dogovora je da će Nadbiskupija odustati od povrata zemljišta u Maksimiru, Vlada će osigurati otkup nekoliko lokacija diljem Grada i da će nekoliko lokacija u vlasništvu Grada biti zamijenjeno za državno vlasništvo, na 10 zemljišta gradit će se crkve”, rekao je premijer.

Politika rasta plaća

Zatim je predstavio politiku rasta plaća. “Minimalna plaća od 2016. do danas porasla je za 103 posto, na 840 eura, prosječna plaća na 1191 eura, dakle 59 posto, a prosječna mirovina s 357 eura na 551 euro, dakle za 54 posto”, rekao je.



Foto: Vlada
Foto: Vlada

Zatim je predstavio koje je ciljeve ostvarila njegova Vlada.

Foto: Vlada

Obuhvat reforme

Plenković je rekao da je reforma obuhvatila 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama.

Foto: Vlada

Faze reforme

Reforma je krenula privremenim dodatkom, povećanjem osnovice, uvećanja božićnice, porezne reforme, povećanje koeficijenata i isplata uskrsnice kao novo pravo.

Foto: Vlada

Rast osnovice od 2017. do 2023.

“Ovoga ne bi bilo da se nismo izborili za

Foto: Vlada

Rast plaće za državne službenike i namještenike

Foto: Vlada

Politički cilj je da rad u državnoj službi učinimo privlačinijm, rekao je premijer. Zatim je predstavio povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci.

Foto: Vlada

Predstavio je i obuhvat reforme u javnim službama.

Foto: Vlada

Zatim je dao primjer rasta plaća za učitelja, učitelja mentora, asistenta, docenta.

Foto: Vlada
Foto: Vlada

Rast plaća u zdravstvu

Foto: Vlada
Foto: Vlada

Reforma u brojkama

Ukupan trošak ove reforme je 1,63 milijarde eura.

“Poticaj ljudima za njihov rad, ministri su mjesecima vodili dijalog, svi su sudjelovali u ovoj reformi, odgovornost naravno ima Vlada, ali u smislu sadržaja, dijaloga, demokratske kulture i činjenja maksimalnog u okviru fiskalnih mogućnost, danas donosimo povijesnu reformu”, rekao je premijer, prenosi Dnevno.hr.

Dodao je da proces nije bio nimalo lagan. “Ovo znači preuzeti odgovornost, greške se mogu popraviti, namjera Vlade je dobra, povećati ekonomski standard u državnoj i javnoj službi te pokazati smjer privatnom sektoru za koji smo mnogo učinili”.

Foto: Vlada

Komentari