Pretučen Srbin u Baškoj Vodi: Prebili su me jer imam istetovirani pravoslavni križ i grb Zvezde

booking.com

Brutalno je jučer u Baškoj Vodi pretučen 30-godišnji Saša Vukojević, državljanin Republike Austrije, ali i Srbin i pravoslavac, što je za ovu ružnu priču, nažalost, bilo ključno. Kukavički je oko 19 sati napadnut s leđa dok je supruzi i dvjema njihovom djevojčicama iz fast fooda nosio jelo, a nakon što su ga tri napadača oborila udarcem u potiljak uslijedilo je neviđeno brutalno cipelarenje, toliko da su zgroženi ostali svi koju su se našli u to vrijeme usred rive, od turista do osoblja restorana kraj čije se terase incident dogodio.

Saša stvarni povod ne zna, jer napadači nisu ništa pričali dok su ga batinali, no ni on ni njegova supruga Manuela ne dvoje da je postao meta zbog tetovaža koje ima na tijelu. Na listu desne noge ima tetoviran pravoslavni križ, na lijevom ramenu tetovaže dva najdraža kluba, Werdera iz Bremena i, na svoju žalost, Crvene zvezde iz Beograda, na desnoj ruci svoje ime na ćirilici, a uz sve to je oko vrata nosio pravoslavni križ. Sa suprugom Manuelom, Hrvaticom iz Čovića kraj Otočca živi u austrijskom gradiću nedaleko Linza. Prije pet dana stigli su na ljetovanje, jučer su ga zbog ovog nemilog događaja naprasno prekinuli, a već danas se vraćaju u Austriju.

“Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dvije godine. Manuela je dolazila u posjet ocu koji je ovdje radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i oženimo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema, a ljetovali smo u Vodicama, na Viru, na Braču, ma svuda”, priča šokirani Saša u Manuelinoj kući u Čovićima, koji je Hrvatsku smatrao drugom domovinom.

“Bili smo na plaži i oko sedam sati smo krenuli potražiti mjesto na kojem bismo mogli nešto pojesti. Našli smo taj fast food. Saša je ostao čekati hranu, a ja sam se s djevojčicama vratila na plažu da ne čekamo tamo svi”, priča Manuela, koja se tamo družila s ljudima koji ljetuju u istoj apartmanskoj zgradi. Jedan od tih ljudi joj je rekao da je Saša napadnut, pojurila je prema mjestu događaja i zatekla muža kako sjedi na rubnom kamenu kraj ceste krvava lica s usnom koja mu je visjela.



“Uzeo sam tu hranu i krenuo prema plaži. Na pola puta me netko udario u potiljak. Kako sam padao tako sam dobio nogom u lice. Kad sam pao, udarali su sa svih strana, ja sam stavio ruke na lice da se zaštitim i skupio se. Nakon toga su se dali u bijeg. Ja sam vidio samo jednog, imao je crnu majicu i šorc, te crnu šiltericu. Na policiji su mi rekli da su bila trojica, jer su ih toliko vidjeli na nadzornim kamerama susjedne mjenjačnice koja je sve snimila”, kaže Saša, dodajući da nitko od njih nije prozborio ni riječ, već su samo udarali i onda pobjegli.

Na usnama je dobio osam šavova, ima tri rasklimana zuba i modrice po cijelom tijelu. On i supruga uvjereni su da su simboli koje ima na tijelu razlog napada.

“To mi je rekao policajac, kaže da moj slučaj nije prvi. Svemu je povod neka snimka koja se dijeli po društvenim mrežama na kojoj netko s obilježjima Crvene zvezde mokri po spomeniku poginulim braniteljima u Herceg Bosni, pa onda ti huligani napadaju sve koji imaju takve simbole. Ja ne znam koji bi bio drugi razlog”, priča Saša.

Ima 135 kilograma i visok je 196 cm, kaže da bi se branio, ali nije imao šanse kada je napadnut s leđa. Ipak, drago mu je što to nisu učinili pred suprugom i kćerima, osobito starijoj, trogodišnjoj djevojčici koja bi, uvjeren je, imala traume.

“Da su išta rekli, ali ni riječi, možda su me pratili, ali mi nigdje nismo ni izlazili, čak ni na ručak zbog korone, bili smo samo na plaži s djecom. Policija misli da je sve zbog križa i te zvijezde, tako mi kažu”, kaže Saša.

Manuela je posebno razočarana “dočekom” koji su im priuštili u Hrvatskoj, a boji se da bi sve moglo završiti remećenjem javnog reda i mira, a ne zločinom iz mržnje, što ovo očito jest, smatra. Znaju za barem još jedan slučaj osobe pretučene zbog “zvijezde”, u hitnoj su im, kažu, sami rekli da su tog drugog muškarca, pretukli pred obitelji.

Poslan je upit u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku kako bi se doznalo jesu li uhvatili napadače na Sašu Vukojevića, na koji način će kvalificirati napad te koliko su imali sličnih slučajeva.

Iz PU splitsko-dalmatinske su potvrdili za Jutarnji list da su u srijedu oko 19.10 sati “zaprimili dojavu da je u Baškoj vodi došlo do fizičkog napada na osobu”, kao i da su “obavili razgovor s 30-godišnjim austrijskim državljaninom s vidljivim ozljedama, a koje je po njegovoj izjavi zadobio u fizičkom napadu od strane tri nepoznate muške osobe”.

“Isti je kolima HMP Makarska prevezen na pružanje liječničke pomoći u KBC Split, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede. Na okolnosti navedenog događaja, kao i motiva, policijski službenici provode kriminalističko istraživanje”, kažu u policiji.

Komentari