Procurile nove poruke Rimac i Turudića, spominje se Karamarko: ‘To je za Tomu, hvala radosti’

Damir Krajac/Cropix

Drama oko poruka koje su razmjenjivali bivša državna tajnica Josipa Pleslić (nekad Rimac) i Ivan Turudić, Vladin kandidat za šefa DORH-a, koji je tada obnašao funkciju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Sada je Jutarnji objavio nove poruke u kojima se navodno spominje i Tomislav Karamarko. Konkretnije, čini se da je Rimac za Karamarka tražila određenu pomoć.

“Radosti treba mi pravilnik o radu povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ako možeš doć do njega”, piše Turudiću preko Vibera Rimac.  “Probat ću sutra”, odgovara joj Turudić i pita: “Jel to poslovnik ili pravilnik”?, “Mislim poslovnik”, piše mu Rimac. “Ok” potvrđuje predsjednik Županijskog suda, ali je znatiželjan: “jel za Tomu”, pita je. Da”, odgovara Rimac i zahvaljuje: “Hvala radosti”.

Ljudi se genijalno sprdaju s Turudićem i Rimčevom: ‘Hoćemo filmić’



Poruke su razmijenili 22. svibnja 2016. godine, u vrijeme kada je Vladu vodio premijer Tihomir Orešković, a Tomislav Karamarko je bio na poziciji potpredsjednika Vlade. Jutarnji piše, u kontekstu vremena iz kojeg datiraju poruke, zaključuje se da je Tomo zapravo Karamarko. Nadalje, četiri dana nakon tih poruka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Tomislava Karamarka zbog afere “konzultantica”. Tražili su ga očitovanje i dokaze da je Vladu i javnost upoznao s činjenicom da tvrtka njegove supruge Ane Karamarko posluje s konzultantom mađarskog MOL-a Jozom Petrovićem.

Turudić odmah priskočio u pomoć

Tada se stranačka mašinerija HDZ-a, uključujući Rimac, digla na noge kako bi pomogla šefu stranke Karamarku u postupku pred Povjerenstvom na čijem je čelu bila Dalija Orešković. Turudić je na poruku brzo reagirao te Rimac javio da joj sutra sve šalje. Idući dan razmjenjuju seriju poruka u kojima ona predlaže da joj Pravilnik o radu Povjerenstva pošalje na e-mail, ili “uslika” pa na Viber, ali joj on objašnjava da toga ima više i da će vidjeti može li na taj način.

image

image

“Ja sam na jugu, da nisam ja bi doletila negdi po to” opravdava se Rimac i dodaje “a odvjetniku treba”…”zbog ovog”. Turudić želi biti efikasan i brz pa joj sugerira: “Pošalji mi odvjetnika”, ali, Rimac uzvraća:” a kako kad je u St”, i dodaje, “Jedino mogu našeg Vladu Galića“.

Galić je, naime, tadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu. Na kraju se dogovaraju da joj Turudić Pravilnik ipak pošalje na e-mail, privatni i stranački.

Turudić demantira optužbe: ‘Očekivao sam negativne reakcije, ali takvu histeriju’

Rasplet događaja dobro je poznat

Povjerenstvo je mjesec dana nakon ove prepiske donijelo odluku da je Tomislav Karamarko povrijedio načela u obnašanju javne funkcije, nakon čega je uslijedio dobro poznati rasplet političkih događaja.

U rujnu 2017. Plenkovićeva je vlada donijela iznenađujuću odluku: imenovala je Rimac za državnu tajnicu u Ministarstvu uprave. Bilo je to tri mjeseca otkako je nekadašnja “kninska kraljica” na lokalnim izborima 2017. pretrpjela poraz u utrci za gradonačelnicu toga grada i kad se već činilo da je novo stranačko vodstvo trajno otpisalo kao blisku suradnicu Tomislava Karamarka i Milijana Brkića.

Prepiska Rimac – Turudić iz listopada 2017. po prvi put otkriva da je već tada HDZ-ova vlada počela raditi na izradi nacrta novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer su ocijenili da im tadašnji zadaje previše glavobolja.

 

Komentari