Procurile prve snimke ispitivanja u Moskvi: Terorist otkrio koliko je novca dobio za napad

Screenshoot/Twitter

U strašnom napadu na koncertnu dvoranu u Moskvi, kad su naoružani napadači upali i počeli pucati po civilima, ženi i djeci, ubijeno je preko stotinu ljudi, među njima ima i djece.

Napadači su imali pancirke, kalašnjikove, šok bombe i zapaljive bombe. Ukrajina je odmah objavila kako nema nikakve veze s tim, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država. SAD je potvrdio kako i njihovi obavještajni podaci govore o tome da je ISIS iza ovog napada.

Rusi su objavili da su uhitili 11 ljudi, od toga četvoricu koja su direktno sudjelovala u napadu. Glavna urednica medijske grupe RT Margarita Simonjan objavila je video koji navodno prikazuje ispitivanje osumnjičenih za napad na dvoranu. Kako je objavila, radi se o državljaninu Tađikistana koji drhti dok ga ispituju.

“Došao sam iz Turske, dobio sam 5000 eura i naredbu da ih sve pobijem. Pola novca su mi odmah prebacili na račun. Imali smo obuku mjesec dana”, rekao je navodno Taždikistanac, koji je dodao kako su ga kontaktirali preko Telegrama prije mjesec dana i da ne zna tko mu je dao oružje koje je koristio u napadu.

Sve više poginulih

Podsjetimo, međunarodna zajednica osudila je pucnjavu u koncertnoj dvorani Crocus City Hall blizu Moskve u petak u kojoj je prema posljednjim podacima poginulo 115 ljudi, a odgovornost za napad su preuzeli militanti Islamske države.

 Oglasio se Interpol

Glavni tajnik Interpola Jürgen Stock oštro je osudio teroristički napad na gradsku vijećnicu Crocus u moskovskoj regiji te je na društvenoj mreži X naveo kako je organizacija spremna podržati istragu koju provode ruske vlasti.

“Snažno osuđujem napad. To je užasan čin protiv nedužnih civila. Naše su misli sa žrtvama i njihovim obiteljima i prijateljima. Interpol je spreman podržati istragu koju provode ruske vlasti”, napisao je.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je “odvratan i kukavičan” teroristički napad u koncertnoj dvorani u Krasnogorsku u Moskovskoj oblasti. “Članovi Vijeća sigurnosti su naglasili potrebu da počinitelji, organizatori, financijeri i sponzori ovih zločinačkih teroristički djela snose odgovornost i budu privedeni pravdi”.

Uhićeno 11 napadača, potvrđena smrt najmanje 93 osobe: Putin ekspresno reagirao

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da su “slike grozne” i da ih je “teško gledati”. “Naše misli će očito biti sa žrtvama ovog groznog, groznog napada”, dodao je. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da je cijela svjetska zajednica “dužna osuditi ovaj monstruozan zločin”. “Svi napori su posvećeni spašavanju ljudi”, kazala je.

Komentari