PROPALI POZIV NA KAVU Ovo je pet stvari o kojima je Plenković htio razgovarati s oporbenim čelnicima

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ključni izazovi koji su pred Hrvatskom u kontekstu epidemije, daljnje aktivnosti i mjere oko zdravstvene sigurnosti građana i gospodarskog oporavka, mjere za očuvanje radnih mjesta, daljnji potezi oko usvajanja plana oporavka EU i višegodišnjeg financijskog okvira te planirane aktivnosti oko obnove Zagreba nakon potresa.

To su teme o kojima je premijer htio jučer čuti mišljenje na planiranim pojedinačnim sastancima s čelnicima oporbenih parlamentarnih stranaka, no svi čelnici oporbe taj su sastanak odbili uz obrazloženje da se Hrvatski sabor još nije konstituirao, da se ne zna tko je oporba, a tko vlast te da se takve rasprave trebaju povesti sa svima u Saboru, a ne da dolaze pojedinačno iza zatvorenih vrata na telefonski poziv zamjenice predstojnika Ureda premijera Tene Mišetić, piše Jutarnji list.

Teme o kojima je premijer htio raspravljati prije Sabora

  • ključni izazovi koji su pred Hrvatskom u kontekstu epidemije
  • daljnje aktivnosti i mjere oko zdravstvene sigurnosti građana i oporavka
  • nove mjere za očuvanje radnih mjesta
  • daljnji potezi oko usvajanja plana oporavka EU i višegodišnjeg financijskog okvira
  • planirane aktivnosti oko obnove Zagreba nakon potresa

Jedan po jedan čelnici oporbe odbili poziv

Podsjetimo, u najvećoj oporbenoj stranci SDP-u odlučili su da se neće pojaviti na sastanku. Kako se može čuti u stranci, v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina smatra neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraju putem najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra. Također, smatraju da nije u redu da se održavaju pojedinačni umjesto zajednički sastanak. Upravo zbog toga će i glavni tajnik stranke Nikša Vukas na Ibleru u utorak u 10 sati održati konferenciju za medije.

I iz stranke Možemo potvrdili su da se nitko iz njihove koalicije neće pojaviti na sastanku.



“Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković ranije je na Facebooku objasnila zbog čega se neće pojaviti.

“Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.

Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora.

Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trentuno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira”, napisala je Orešković.

‘Pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu’

Jedini od oporbenih zastupnika koji su se planirali pojaviti su Mostaši. No i oni su u utorak odbili pojaviti se na ‘kavi’.

“Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom”, napisali su na Mostovci na društvenim mrežama.

“Smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe. Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje”, pišu u priopćenju.

Nitko ne želi s Plenkovićem na kavu. Čelnici oporbe jedan po jedan odbijaju poziv

Komentari