Pupovac: Ako nastave jedni šumom, a drugi drumom, neće se postići reforma pravosuđa

Screenshot/N1

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac komentirao je glasanje i izbor kandidatkinje predsjednika Republike za čelnicu Vrhovnog suda, Zlatu Đurđević.

“Gospođa Đurđević je kazala da će se javiti na javni poziv kad bude raspisan. Ne postoji zakonsko ograničenje da se javi, a kakvi će biti ishodi glasanja i rasprava, s obzirom na napetosti i tumačenje zakona između predsjednika Republike i Vlade, to je drugo pitanje”, komentirao je Milorad Pupovac glasanje o Zlati Đurđević.

“Ustavni sud je rekao svoje, kao i Sabor. Ono što bi bilo dobro, jest da institucije usklade svoje nastojanje oko reformi pravosuđa. To da se nastavi da jedni šumom, a drugi drumom, nije jamstvo da se postigne napredak i ozbiljna reforma pravosuđa”, dodao je.

Na pitanje bi li imala njegovu potporu da se javi na javni poziv, rekao je: “Zlata Đurđević je ugledna sudionica javnog prava i važnih rasprava, i sasvim je sigurno da nije bilo ovoga što se događalo proteklih tjedana, da bi profesorica Đurđević imala našu podršku. Ovo što se događalo ozbiljno je kompromitiralo nastojanja i treba vremena da se to popravi.”



Potom je naveo da je nije kompromitiralo to što se nije javila na prvi javni poziv, već kao problem naveo to što se njezinim imenom raspolaže u pogledu negiranja čitavog niza institucionalnih radnji.

“Padobranski pristup ne može biti prikladan za tako ozbiljan zahvat”

Istaknuo je da je za reformu pravosuđa potreban sistemski pristup.

“Padobranski nasuprot sistemskom pristupu – uvijek ću birati sistemski. Žao mi je što se na vrijeme nije prepoznalo da padobranski, čije motive ne znamo, ne može biti prikladan za ono što je potrebno napraviti – sistemski, duboki, ozbiljan zahvat, jer to ne može biti ni moja ni bilo čija privatna inicijativa”, komentirao je Milorad Pupovac.

Istaknuo je kako oni Zlatu Đurđević vide kao ozbiljnu članicu akademske zajednice koja je svojim radom doprinosila unapređenju hrvatskog pravosuđa i dodao da ne misli da je njezina odgovornost najveća.

“Ja kao zastupnik neću nikome dozvoliti da me pretvara u sredstvo nečega što nije niti moj put, niti moj način niti moje uvjerenje. Ne vjerujem u padobranske metode tamo gdje to ne može biti legitimna taktika”, poručio je.

Pojasnio je i što je padobranska metoda.

“Ako preskačete sve druge stepenice, i Ustavni sud i zakon i saborska tijela, kako biste to okarakterizirali? Slobodna volja, apsolutna volja ili padobranska metoda”, rekao je za N1 televiziju

Komentari