Pupovac se oglasio nakon uništenih plakata: ‘Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj’

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Izborna utrka je krenula, kampanja je u punom jeku, stranke su predstavile svoje liste i programe. Povodom parlamentarnih izbora 17. travnja predsjednik komisije HBK-a Đuro Hranić oglasio se izjavom. “Vjera, naime, nije samo privatna stvar pojedinca već uključuje i društveno-socijalnu dimenziju te se očituje i u suodgovornosti za opće dobro društva i države. Izlazak na izbore jedan je od načina očitovanja te suodgovornosti.

Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i njihovih kandidata za Hrvatski sabor, kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavno-pravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a imaju i iznimno negativan odgojan učinak na sva područja društva- od obiteljskoga života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života.

Takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana. Pozivamo stoga sve sudionike izbornog procesa da poštuju nepovrjedivo dostojanstvo svake ljudske osobe i pritom očuvaju dostojanstvo politike”, piše u priopćenju Hranića.

Foto: Božo Radić/Cropix

Pupovac: Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj

Osnivač i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, za  N1 se osvrnuo na političku kampanju i sve što ona nosi uoči parlamentarnih izbora 17. travnja. Govorio je o uništavanju plakata na kojima piše “Hrvatska treba Srbe”.



“Kampanja je dobro krenula i bila je dobro primljena, kako u medijima, tako u relevantnim krugovima. A onda je nekako iz pozadine neke vrste našeg političkog ili društvenog podzemlja krenula devastacija i vandaliziranje naših malobrojnih plakata, njih svega oko 30 za cijelu zemlju. Uništeno ih je najmanje trećinu”, kazao je Pupovac koji je zbog svega zabrinut.

Nije spomenuo Zorana Milanovića, ali odnos njih dvojice posljednjih godina je narušen pa ga možda gleda kao opasnog. “Brine me politika u kojoj nema ideja i u kojoj su sve riječi dopuštene. U kojoj se dopušta savez svih ideja i politika”, izjavio je Pupovac.

Pupovac je šokiran i zgrožen: Građani masovno uništavaju plakate SDSS-a

 

Biskupska konferencija se oglasila jučer, no nije se osvrtala na nasilje protiv manjina. “Volio bih da je istup protiv onih koji krše Ustav obuhvatio one koji se koriste govorom mržnje i nasiljem. Do toga nije došlo jer kako nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, nije ni jednostavno biti sa Srbima u Hrvatskoj. Braniti njihova prava na miran život i političko djelovanje, makar u reduciranoj formi.”

Pupovac je izjavio da Plenkovića treba platiti suhim zlatom pa je čudno da govori ovako nešto oko dijaloga i stanja u Hrvatskoj.

“Ne bih volio da skupo platimo spoznavanje vlastitih grešaka i traženje političkih promjena koje će završiti gorim od onoga što imamo. Hrvatska ima ozbiljan potencijal da završi s mnogo gorim od ovoga što imamo. Ne govorim to zato što sam pripadnik i predstavnik manjine koja osluškuje i ono što drugi ne mogu čuti. Govorim to zato jer sam dugo u hrvatskoj politici, s razvijenim instinktima i sluhom, a i osjećajem brige za politički život, koliko god ona povremeno bila obilježena odlukama i postupcima koji nam nisu uvijek bili dragi, niti u skladu s našim vjerovanjima. Ali, izrazito se brinem da ljudi koji misle da se s crnim vragom može dovesti do vladavine anđela.”

SDSS je u većini sa strankom koja je pravomoćno osuđena. “U koaliciji sam sa strankom koja ima mnogo kompleksniju povijest hrvatsko-srpskih odnosa od jedne presude. Hoćemo li završiti već jednom s tim ili nasjesti na retoriku onih čije su politike otpočetka nejasne i sakrivene? Znamo koja im je retorika i koji su im ciljevi.”

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ključno pitanje je kakva će biti pozicija SDSS-a i manjina nakon izbora.

“Mi ćemo se držati zajedno i bez obzira hoćemo li svi ostati na okupu, takav je dogovor. Nema nikakve sumnje da ćemo tražiti rješenja koja neće samo biti rukovodeća interesima pojedinih nacionalnih manjina u Hrvatskoj nego i ispunjavanjem minimalnih demokratskih vrijednosti u političkom životu Hrvatske. Hoće li to dovesti do toga da možemo napraviti izbor koji će značiti podršku onima koji dobiju većinu ili ćemo se opredijeliti drugačije, kao u nekim kriznim razdobljima, to ćemo vidjeti”, zaključio je Milorad Pupovac.

Komentari