Ravnateljica uprave: Nadzor utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet; Stručni nadzor: Naš prvi uvid u slučaj ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti

Ako je vjerovati izjavama čelnih ljudi sustava za socijalnu skrb ni oni u sustavu ne znaju što se točno dogodilo i koji su propusti napravljeni u slučaju dvoipolgodišnje tragično preminule djevojčice. 

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je kako je Upravni nadzor Ministarstva obitelji i socijalne politike utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet, a time i odgovornosti ravnatelja.

Barilić je u Dnevniku HRT-a rekla kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji.

Čeka se stručni nadzor

“To su pojedinačne odluke pojedinačnih stručnih radnika u Centru za socijalnu skrb. Ne bih htjela generalizirati i reći da cijeli sustav loše radi”, dodala je.



Potvrdila je da se sada čeka stručni nalaz komore socijalnih radnika i psihološke komore koji će pokazati jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke te je izrazila nadu da će rezultati stići u što kraćem roku.

Nadzor nije završen, nisu napravljeni grupi propusti

No, u Dnevniku NOVA TV-a opovrgava je predsjednica udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, koja je zajedno s kolegicom bila u stručnom nadzoru centra. 

Ja sam, zajedno s kolegicom, bila u stručnom nadzoru u Centru u petak. Taj nadzor još nismo dovršili. Naš prvi uvid u slučaj ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti u radu Centra. Ne mogu tvrditi da ih nije bilo dok se ne provede kompletan postupak’, rekla je Štefica Karačić. 

Kaže kako se od jednog do drugog tragičnog slučaja događa da javnost želi objesiti krivca, ali je naglasila kako će postupci koji se provode sigurno utvrditi krivca.

‘Iskreno, ja bih bila iznenađena da i ovaj ministar nije napravio isti potez kao i prethodni i da smjenom ravnatelja smatra da je riješio sve probleme u sustavu socijalne skrbi. Nažalost, točno je što ste rekli. Nakon smjene ravnatelja, za tjedan dana zaboravljamo da taj Centar za socijalnu skrb treba druge oblike pomoći za rad u ovako složenom i teškom području kao što je zaštita djece’, kazala je Karačić.

Tko je upravu?

Tko je upravu, šefica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić ili predsjednica udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Vade li se Ministarstvo i Uprava sad na lokalni ured Centra za socijalnu skrb kako kaže Karačić koja naglašava kako se sustavno se nije promijenilo ništa.

“Čuje se glas različitih aktivistica koje imaju lakši pristup nositeljima politika nego što to imaju stručnjaci. Mi smo uvijek pod sumnjom, uvijek smo oni koji snose odgovornost. Ako je hijerarhijski ravnatelj odgovoran, onda se ja pitam – gdje je tu odgovornost ministra?‘, upitala je Karačić i dodala kako ni ona, a ni predstavnici drugih strukovnih organizacija neće biti na sutrašnjem sastanku s ministrom Josipom Aladrovićem i predstavnicima inicijative Spasi me.

Podsjetimo, Barilić je posao šefa Uprave dobila 11.02.2021. na internom natječaju ministarstva, a intervju je proveo sam ministar Josip Aladrović koji ju izabrao upravo nju između četiri kandidata. Kako piše u rješenju o imenovanju Barilić poznaje sustav, ima jasnu viziju budućeg rada te ima potrebna znanja, sposobnosti i vještine za kvalitetno obavljanje poslova ravnateljice Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Komentari