Rojs žestoko o Hrvatskom generalskom zboru: ‘Misle da ću šutjeti dok me gaze’

Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) je na izvanrednoj je sjednici 16. lipnja 2023. godine odlučio da Ljubo Ćesić Rojs, jedan od utemeljitelja ove udruge – više nije njihov član. Podsjetimo, izbacivanju Rojsa iz HGZ-a prethodilo je otvoreno pismo 12 generala – pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a, među kojima je i Ljubo Ćesić Rojs.

U pismu su prozvali čelnika Zbora Marinka Krešića jer se s nekoliko suradnika uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH, a pozivali su ga i na ostavku.

Rojs je tvrdio da je taj sastanak od njega skrivan, a osobito ga je pogodilo što su među bošnjačkim generalima bili neki koji su, po njegovim saznanjima, sumnjičeni za ratni zločin nad Hrvatima BiH.



‘Kako da se branim ako nisam pozvan?’

Rojs izbacivanje iz HGZ-a nikada nije prihvatio nazivajući ga ‘nelegitimnim i protuustavnim’. “Može me izbaciti samo skupština. Ja sam borac i po tome sam poznat. Sastanak na kojem sam izbačen iz članstva nije trajao ni 15 minuta, a nije bila omogućena ni rasprava o svim ključnim pitanjima nego se odluka na brzinu stavila na glasanje,” poručio je tada Ćesić Rojs.

Skupština koju Rojs smatra relevantnom, održat će se 27. siječnja 2024. godine, no on na nju nije pozvan. “Kao zamjenik predsjednik očekivao sam poziv, ali ako nisam pozvan, kako ću iznijeti svoju obranu?”, upitao se za Dnevno i tu prigodu iskoristio kako bi “sve časne članove HGZ a pozvao na bojkot nelegalne i protuzakonite Skupštine.

“Nemojte dozvoliti da se tužakamo i sramotimo u javnosti. Tužba protiv Frane i Marinka ujutro se urudžbira na Uskok i policiju. Neka institucije rade svoj posao. Žao će mi biti ako se budem morao i s ostalim prijateljima koji dođu na nelegalnu Skupštinu naganjati po sudovima”, poručuje Rojs.

Damjan Tadic/ Cropix

Rojs dodaje kako se prije par dana na njega žestoko obrušio general Tomičić zbog toga što je javno iznio podatke o njegovoj supruzi Ankici.

“Ona i sada radi u MORH – u, a prvi put ju je Marinko zaposlio 1998. godine u moju upravu bez mog znanja. Šutio sam 25 godina, ali više neću. U vrijeme kada se u HV u demobiliziralo 200 tisuća branitelja, razni manipulatori su činili kaznena dijela u MORH u. Obzirom da po službenoj dužnosti moram sve prijaviti Uskoku i DORH-u, ja po zakonu moram govoriti istinu.”

Ljut je i jer su u njegovu uredu u prostorijama HGZ-a promijenili bravu. “Napravili su to da ja kao zamjenik ne mogu ući. Riječ je bravama koje vrijede oko 2500 kuna, a koje sam ja dao iz vlastitog džepa”, kaže Rojs koji dodaje da jedva čeka vidjeti ćemo što će utvrditi revizija i OLAF o trošenju novca iz Europskih fondova.

‘TO SU PROPALICE I PIJANICE’ Rojs traži smjenu vodstva HGZ-a: ‘Vjerujte mi, kad se obloču ispod stolova leže’

‘Misle da ću šutjeti dok me gaze’

“Tko je dizao pozajmice? Čiji sin je dobio posao bez natječaja i naplatio oko 30 tisuća kuna? Dosta više nezakonitog rada jer ja idem s kaznenim prijavama. Neka Sud mene kazni ako moje prijave budu lažne. Uskok u RH i Sipa u BiH imaju pune ruke posla idućih godinu dana. Svi koji dođu u subotu na Skupštinu moraju znati da krše Statut i Zakon. Imali su priliku mirnim putem to riješiti da zadržimo ugled HGZ a. Oni misle da ću šutjeti dok me gaze…”, rezolutan je Rojs, piše Dnevno.hr

Komentari