Rusi žele podići spomenik Miloševiću? Nijemci šokirani: ‘Pa taj ratni zločinac je kriv za zločine u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu!’

Wikipedia

“Ludi plan: Moskva hoće podići spomenik ratnom zločincu u Moskvi”, piše tabloid Berliner Kurier o ideji da se bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću postavi spomenik u glavnom radu Rusije, prenosi Deutsche Welle.

“Slobodan Milošević bio je predsjednik Jugoslavije sve dok ga nije srušila revolucija 2000. Bio je odgovoran za desetke ratnih zločina srpskih trupa u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu. Imao je na savjesti desetke tisuća ljudi, ali za neke Srbe je heroj”, piše Berliner Kurier (BK) i nastavlja: “Očigledno je to dobar razlog za Rusiju da podigne spomenik ovom pokojnom diktatoru u Moskvi. Navodi se da je on bio borac protiv NATO-a.”

Ovaj njemački list se poziva na ruski list Moskovski Komsomolec, koji se pak poziva na politologa Marata Baširova da “postoji plan da se podigne spomenik ovom predmnijevanom ratnom zločincu – usred Moskve”. Spomenik visok dva metra trebao bi biti postavljen na Trgu Europe u ruskom glavnom gradu.

Brončana skulptura nije iz Srbije, ali je djelo beogradskog kipara Dragana Radenovića. Uskoro će biti prenesena u Moskvu. U domovini pokojnog diktatora već je postojala inicijativa za podizanje spomenika Miloševiću. Međutim, nakon što je uslijedio snažan protest, ideja nije ostvarena.”



Berliner Kurier dalje piše da “prijatelji diktatora često i dalje tvrde da je Milošević ubijen u Haagu. U Rusiji, u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu i umišljenog rata protiv NATO-a, teorije urote nailaze na plodno tlo.”

Slijedi citat politologa Marata Baširova iz Moskve: “Milošević je bio prva žrtva zločinačkog NATO-a. Vjerojatno smo pogrešno procijenili događaje kada su NATO snage između 24. ožujka i 10. lipnja 1999. godine bombardirale Jugoslaviju, Rusija je trebala bolje braniti Miloševića.”

Komentari