ZAKON O OBNOVI Plenković odgovorio Selak Raspudić: Zastupnica puno čita, ali možda neprecizno

Patrik Macek/PIXSELL

Sabor će s radom nastaviti u srijedu raspravom o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca.

10.45 Hrvoje Zekanović javio se da bi opomenu premijera jer stalno gleda u mobitel. Gordan Jadnroković, predsjednik Sabora, dao mu je opomenu.

“Prestanite izvoditi cirkus ovdje u Saboru! I vi stalno uzimate mobitel”, prozvao ga je Jandroković.

Plenković mu je rekao da se nada da je danas malo manje “egzalitran” nego jučer.



“Nadam ste da ste provjerili s vašim kolegom Ilčićem koja je bila ambicija Hrasta još od 2016. Vidim da je završio na listi, da čeka da gospođa Tomašić ode u mirovinu i njemu prepusti mandat. To što vi kažete da to nije istina znači da lažete. Ima nas dosta koji smo bili na tim sastancima. Bitno je da se to zna pogotovo kad se radi o vama koji imate nešto protiv Europe. Europa je loša kad se govori o europskom izvješću, a kad treba uzeti plaću onda je dobra. No, dobro je da ste manje egzaltirani nego jučer jer je to dobro za vaše zdravlje”, odgovorio mu je premijer.

Marija Selak Raspudić (Most) u replici preporučila je premijeru da krene čitati i da objasni građanima kako radi razliku između između Gornje Stubice i Petrinje koji su u istoj kategoriju potpomognutog područja.

“Prikrivate traljav prijedlog zakona!”, rekla je Selak Raspudić.

“Za razliku od vas, vi nemate prijedlog, vi nemate ništa, čitali ili ne čitali. Imate samo floskule, dio je to vašeg političkog stila, demagogije. Od vas čujem samo lamentiranje bez imalo supstance”, odgovorio joj je Plenković.

10.10 U Saboru o izmjenama Zakona o obnovi govori Andrej Plenković.

“Zastupnica Selak Raspudić puno čita, ali možda neprecizno. Rekli ste Donja Stubica, možda ste se zabunili i mislili na Gornju. Naravno da što se tiče indeksa razvijenosti znamo što je gdje. Što se tiče ostalih, samo je Sisak iz SMŽ u drugoj skupini, odnosno 6. skupini. Mislim da smo oko ovog zakona prije nekoliko mjeseci postigli dobar konsenzus, ne vidim zašto ga ne bi postigli i sada”, rekao je Plenković uvodno još jednom izrazivši sućut obiteljima poginulih.

Kazao je da su potresi u SMŽ imali katastrofalne posljedice te da je najjači bio znatno jači od onog zagrebačkog u ožujku. Istaknuo je da je cilj Vlade da se potresom pogođeni kraj omogući povratak u normalni život što prije te da to podrazumijeva i dodatnu revitalizaciju gospodarstva.

“Nemamo još precizne procjene razmjera šteta. Očito je da su goleme, ali nemamo cjelovitu sliku. Za sada znamo da je u SMŽ prijavljeno preko 36.617 zgrada za pregled, pregledano 20 370 od kojih 2575 je neupotrebljivo a više od 4212 privremeno neupotrebljivo”, kazao je premijer.

Za one koji žele ostati na svom imanju naručili su od proizvođača 428, a mobilnih 264 od različitih hotelskih kuća. Na računu u MVP-u do sad je prikupljeno 77 milijuna kuna za stradale, a na računu Crvenog križa je preko 40 milijuna kuna, izvijestio je Plenković.

Kad je riječ o zakonu o obnovi, podsjetio je da je proglašena katastrofa.

“S obzirom na razmjere šteta, odlučili smo više izaći u susret a angažirat ćemo i središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Vlada je spremna učiniti sve da pomogne ljudima. Model 60-20-20 znači: 60 daje država, 20 daje županija ako ne može, onda država, 20 vlasnik, a ako ne može, onda opet država, koja će upisati založno pravo u slučaju otuđenja zgrade. Nitko neće morati platiti ništa i to piše u zakonu. Predlažem da raspravu iskoristimo za mađioničarske ideje i nađemo model koji će biti pravičan u odnosu na stanje u SMŽ i drugim županijama. Moramo imati zakon koji može funkcionirati dugoročno. Ovo je prilika za ozbiljnu revitalizaciju i obnovu ovog dijela Hrvatske”, poručio je premijer.

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je da je šteta prijavljena na 44.000 objekata te da ih je više od 2700 koji će se morati rušiti.

“Premijer je izrekao neistinu. Ja sam rekla Donja Stubica, ali na financiranje sam rekla eksplicite Gornja. No, ja ću vam oprostiti jer vi očito ne znate da postoje Donja i Gornja. No, meritum ste preskočili hvatajući se za lapsuse. Meritum je kako možete diskriminirati različita potpomognuta područja koja imaju isti indeks razvijenosti”, rekla je Selak Raspudić koja je zaradila opomenu jer je zloupotrijebila povredu Poslovnika.

9.40 Marija Selak Raspudić (Most) zatražila je stanku odmah na početku sjednice Sabora.

“Poznajte li vi Hrvatsku? Znate li krajeve kojima upravljate? Znate li koje su jedinice potpomognuta područja? Slobodno me demantirajte. Onda biste znali da je u 4. kategoriji s Petrinjom Donja Stubica i da će se po vašem neodrživom zakonu Stubica obnavljati s 80, a Petrinja sa 100 posto? Ovim zakonom diskriminirate područja koja se nalaze u istoj kategoriji!” poručila je Selak Raspudić premijeru Andreju Plenkoviću koji je također na sjednici Sabora u ime predlagatelja.

Dalija Orešković (Centar i Glas) također je zatražila stanku.

“Sada se vidi da je Zakon o obnovi Zagreba jedna od najvećih obmana”, rekla je.

Stanku je zatražio i Krešo Beljak (HSS).

“Kao gradonačelnik Samobora znam da neke stvari ne mogu ići onako kako ih zamišlja netko tko nema nikakvog iskustva. ne postoje čarobnjaci, niti gospodin Plenković nije čarobnjak. Moramo se potruditi da se ne dogode manjkavosti iz prošlosti i da svi zajedno to podržimo kako bi se problemi ljudi, koje ne zanimaju političke podjele, riješili što prije. Zamolit ćemo one koji odlučuju da puste ego na stranu i da se što prije pomogne ljudima”, rekao je Beljak.

Branko Bačić (HDZ) također je zatražio stanku, ali i odgovorio Selak Raspudić da sva potpomognuta područja ne mogu biti ista pa tako niti Donja Stubica i Petrinja.

“I onima u Donjoj Stubici koji to nisu u mogućnosti Vlada će sufinancirati obnovu”, kazao je.

Tomislav Tomašević u ime Zeleno-lijevog bloka rekao je da nije jasno zašto je nakon potresa u Petrinji proglašena katastrofa, a nakon zagrebačkog nije te zašto se radi razlika između Siska i Petrinje sada.

Peđa Grbin (SDP) odgovorio je Bačiću.

“Potpomognuta područja su potpomognuta. Ako je neko slabije razvijeno, zbog ovog ili onog raloga, nemamo ih pravo zbog toga diskriminirati. Svima moramo pomoći i zato je vaša primjedba bila neprimjerena. Moram premijeru uputiti apel. Jučer smo pokušali dobiti odgovor na koji način će se osigurati da sredine koje su stradale u potresu budu tretirane na isti način ako se radi o nerazvijenim krajevima. Ako je i Sisak prije potresa bio u višoj razini, nakon potresa više nije”, kazao je Grbin.

Određena je stanka do 10:05.

Izmjene Zakona o obnovi

Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Kod financiranja obnove na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama koje su u velikoj mjeri proglašene i potpomognutim područjima te su iz navedenog razloga stanovnici tog područja izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove.

Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima i najveću prisutnost na tom području. Potresom pogođen kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave.

Odredbe zakona primjenjivale bi se i na sva područja koja bi eventualno kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona.

Komentari