Sačić žestoko kritizirao hrvatsku politiku prema migrantima: ‘Koliko tu terorista ima, sam dragi Bog zna’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski zastupnik Željko Sačić u Saboru se žestoko obrušio na ilegalan dolazak migranata u Hrvatsku kopnenim putem.

Kritizirao je hrvatsku politiku prema migrantima, navodeći da Hrvatska ima otvorene granice za “teroriste i kriminalce” koji prodiru kroz kopnene granice.

“Nama Ministarstvo unutarnjih poslova garantira i osigurava sigurnosne kriterije i prepreke da nam potencijalni teroristi ili simpatizeri terorista zračnim putem ne dolaze u Hrvatsku, no što je s kopnom? Tu nam ostaje puno širi element za teroristička i kriminalna djelovanja, koji Hrvatska, nažalost, ne pokriva unatoč tome što je članica schengenskog prostora. Tu je vidljiv prodor migranata kroz ilegalne granice, naše zelene granice, šume, livade, potoke, planine, rijeke…” počeo je Sačić.

Kazao je da se sada temeljem “Marakeškog sporazuma”, inače skraćeni naziv za Globalni sporazum za sigurne, redovne i regularne migracije, migrantima širom otvaraju vrata. “U zračnom prostoru mi zatvaramo prostor, no na kopnenom području mi širom otvaramo vrata i, dapače, veselimo se dolasku ljudi sa svakakvim nakanama. Ne samo da prodiru u Hrvatsku nego ih mi čak i zovemo i nagrađujemo za to da dođu”, kazao je Sačić, istaknuvši da se migranti pritom nagrađuju umjesto kažnjavaju.



“Takav ilegalni migrant trebao bi biti kažnjen po raznim zakonima, on treba snositi odgovornost. Međutim, baš zahvaljujući Marakeškom sporazumu i nekakvim “Are You Syrious?” i sličnim udrugama mi te ljude ne samo da ne kažnjavamo nego im mimo ikakve zakonske procedure dajemo sendvič, čaj, struju, bankomate i dajemo im formulare za azil u Republici Hrvatskoj. Zamislite apsurda, krijumčare koji ih dovode, njih policija uredno uhićuje, a ove nagrađujemo”, rekao je.

Ministar Mario Božinović izjavio je da je u Hrvatsku u 2022. ušlo 36 tisuća ilegalnih migranata, no Sačić tvrdi da se taj broj može smatrati čak trostruko većim. “Te je migrante policija procesuirala, no na tu brojku možemo dodati još tri puta više i dobit ćemo broj migranata koji su prošli a da ih mi nismo vidjeli. To je 100.000 migranata koji su prošli kroz Hrvatsku”, kazao je dodajući da se, ulaskom Hrvatske u Schengen, očekuje porast broja ilegalnih migranata i tražitelja azila u Hrvatskoj.

“Što to znači u praksi? Ilegalni migranti znaju, oni su obučeni od civilnih društava, od nezavisnih mehanizama… Nezavisni mehanizmi štite migrante i nadziru policiju na granici ne bi li slučajno upotrijebila ‘pushback’. Ne može mu policija reći: “Bjež nazad”, zahvaljujući Bruxellesu. Ne samo da ne smije to raditi nego kad mu taj migrant dođe, policajac mu odmah mora dati formular i reći: ‘Oćeš azil, prijatelju?’. On je sada žrtva po Marakeškom sporazumu. Pa, Hrvati, kuda idemo? Zračni prostor ćemo štititi, a naše kopno otvoriti. Koliko tu terorista ima, sam dragi Bog zna”, zaključio je, prenosi Direktno.hr.

Komentari