ŠIBENSKO-KNINSKA POLICIJA THOMPSONA TUŽI DO VRHOVNOG SUDA Sad je sve u rukama DORH-a

Tonci Plazibat / CROPIX

“Pravomoćnu presudu u slučaju Marka Perkovića Thompsona još nismo dobili, ali kad je dobijemo i proučimo, iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam još stoje na raspolaganju. Učinit ćemo to u komunikaciji s nadležnim državnim odvjetništvom”, izjavila  je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

Kako je oslobađajuća presuda Visokog prekršajnog suda (VPS) u slučaju Marka Perkovića Thompsona postala pravomoćna, šibensko-kninskoj policiji koja je podnijela tri optužna prijedloga protiv njega zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave”, i to na dvama koncertima u Kninu 2015. i 2016. te na koncertu u Vodicama 2017., ostala je još samo mogućnost za osporavanje te presude. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku zahtjeva za zaštitu zakonitosti, tj. preispitivanju pravomoćne presude pred Vrhovnim sudom.

Vrhovni sud

Međutim, niti jedna stranka u postupku, pa ni policija u slučaju Thompson, ne može svoj zahtjev izravno podnijeti Vrhovnom sudu. Ekskluzivno pravo na pokretanje toga postupka ima samo DORH. Dakle, PU šibensko-kninska će, prema izjavi glasnogovornice Marice Kosor, DORH-u poslati prijedlog za zaštitu zakonitosti, a hoće li taj postupak biti i pokrenut, ovisi o DORH-u.

Odluka o tome donosi se na sjednici Kaznenog odjela. Ako Kazneni odjel odluči da je inicijativa PU šibensko-kninske osnovana, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uputit će Vrhovnom sudu zahtjev. Vrhovni sud taj prijedlog može odbiti ili prihvatiti. Ako Vrhovni sud prihvati zahtjev DORH-a, pravomoćna presuda u slučaju Thompson bi se ukinula, a posljedično bi u vodu palo i “pravno mišljenje” Visokog prekršajnog suda zauzeto na sjednici svih sudaca 3. lipnja, piše Jutarnji list.



Komentari