Širi se istraga protiv narko-bande, oglasio se USKOK

Ilustracija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage otvorene 21. 3. 2022. te na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata imovinskih izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv 20 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene prodaje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, javljaju iz USKOK-a.

“Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. lipnja 2019. do sredine ožujka 2021., na području Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, u cilju ostvarenja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje III. do V. okr., VII. do IX. okr. i druge zasad nepoznate osobe radi nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA.

Od zasad neutvrđenih osoba koje ilegalno proizvode i krijumčare drogu, I. i II. okr. su kupovali veće količine marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA radi daljnje preprodaje. Potom su pronalazili osobe zainteresirane za kupnju, s kojima su dogovarali vrstu, količinu i cijenu pojedine droge. Prema uputama I. okr., jednako je postupao i III. okr., a IV. okr. po uputama II. okr., pri čemu su III. i IV. okr. nakon dogovora kupcima isporučivali drogu.

Radi prijevoza i isporuke droge kupcima, I. i II. okr. su angažirali i V., VII. i VIII. okr. te druge zasad neutvrđene osobe koje su po njihovim nalozima i uputama u više navrata preuzimale drogu i isporučivali je kupcima. Dio tako nabavljene drogu su isporučivali i IX. okr. koji ju je, sukladno uputama i nalozima I. i II. okr., pohranjivao i čuvao na adresi u Zagrebu, gdje ju je prepakirao i pripremao radi isporuke dogovorenim kupcima. Po nalozima istih okrivljenika jednako je postupao i VII. okr. koji je drogu spremao u garažu na Ravnicama. Među kupcima droge bili su i V. i VI. te IX. do XIX. okr., dok je XX. okr. u jednom navratu sudjelovao u radnjama prilikom nabave droge.



Na opisani način okrivljenici su na ilegalnom narkotržištu nabavili najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, od čega su prodali najmanje 554 kilograma marihuane, osam kilograma kokaina, osam kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA. Tako su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 592.994,65 eura, koju su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika. Četvorica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru, jedan se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, dok za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Komentari