SKANDAL TRESE POLICIJU! Načelnik PU krapinsko-zagorske Zvonimir Petrović razriješen je dužnosti

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

S radnog mjesta načelnika policijske uprave razriješen je na osobni zahtjev.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zvonimir Petrović jučer je podnio zahtjev za da ga se na osobni zahtjev, u skladu s člankom 61. stavak 1. u vezi članka 59. stavka 3. točka 1. Zakona o policiji (NN 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16 i 66/19) razriješi s radnog mjesta načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Uvažavajući razloge zbog kojih je zatražio razrješenje, Zvonimir Petrović je s današnjim danom razriješen s radnog mjesta načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Također, glavni ravnatelj policije Milina će nadležnom disciplinskom sudu MUP-a, protiv njega podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da je kao policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti u vidu nedoličnog ponašanja izvan službe na štetu ugleda policije, prenosi N1.



Tko je Zvonimir Petrović?
Petrović je poznato ime u krugovima hrvatske policije, no na poziciji načelnika PU krapinsko-zagorske nije se dugo zadržao. Naime, nakon provedenog internog oglasa i testiranja, s 23. ožujkom 2023. imenovan za načelnika.

Rođen je 1973. godine u Tomislavgradu (BiH), a tijekom svoje policijske karijere obavljao je poslove od policijskog službenika do nekoliko rukovodećih funkcija, dok je većinu karijere proveo u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

U karijeri je zabilježio niz ozbiljnih, riješenih slučajeva poput razrješenja ubojstva bankara Ibrahima Dedića 1999. godine. čiji je ubojica pronađen i uhićen 21 godinu kasnije, 2020.

Iz Zagreba suspendiran zbog pomaganja osobi iz krim miljea
Petrović je na mjestu prvog čovjeka zagrebačke policije za borbu protiv organiziranog kriminaliteta 2016. naslijedio Željka Dolačkog, koji je smijenjen jer je provalio u službeni sef policije u sjedištu krima u Heinzelovoj.

No, u prosincu 2017. Petrović je bio suspendiran pod sumnjom za tešku povredu službene dužnosti. Završio je na disciplinskom jer ga je netko prijavio da je pogodovao Ici Matekoviću, osobi iz krim-miljea, široj javnosti poznatom kao jednom od otmičara malodobnog sina generala Vladimira Zagorca, zbog čega je i osuđen.

Teretilo ga se da je spriječio policajce da Matekovića, koji je vozio automobil s krivotvorenim dokumentima, predaju pritvorskom nadzorniku i da je na Petrovićevu intervenciju Mateković pušten da se brani sa slobode.

No, kako oni koji prijavljuju navodne nepravilnosti, a i dobar dio u policiji koji bi trebao znati nije znao pozadinu priče oko Matekovića, na koncu se, naravno iza zatvorenih vrata, ispostavilo da je Petrović kao čelni čovjek Službe organiziranog kriminaliteta znao što radi, a da se pritom nije ogriješio o zakon. O tome svjedoče policajci koji dobro poznaju Petrovića i njegov rad i konkretan slučaj.

Nikad nije službeno objavljeno što je odlučio disciplinski sud MUP-a, no pretpostavlja se da ga je oslobodio svake odgovornosti. Policajci koji ga dobru poznaju kažu da ‘krimovac od glave do pete’, da je sjajan operativac i organizator, zna i razumije policijski posao i da je izuzetno korektan prema ljudima, ali da ne trpi nerad i inertnost.

Komentari