Start Dalije Orešković postao ‘stranka s Imenom i prezimenom’: Nismo htjeli riskirati da ne možemo izaći na izbore

Facebook: Stranka s Imenom i Prezemenom

Dalija Orešković neće više biti na čelu Starta. Odrekla se mjesta predsjednice, a Start je preimenovan u “stranku s Imenom i Prezimenom”.

Odlučeno je tako u nedjelju na Konvenciji stranke koja je održana u zagrebačkim Remetama. Na Konvenciji, koja je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera, bilo je desetak delegata, a za predsjednika stranke izabran je bivši ministar uprave Ivan Kovačić. Izabrano je i troje potpredsjednika – Saša Horvath, Mirela Mikić Muha i Ani Pijevac.

Na ovaj potez u Startu su se odlučili kako bi ‘stranka s Imenom i Prezimenom’ mogla izaći na parlamentarne izbore. Naime, zbog pandemije koronavirusa i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, stranka se nije uspjela registrirati, a s obzirom na najave s skorim parlamentarnim izborima, u ovoj političkoj platformi očito nisu htjeli riskirati.

“Mi smo još 20. ožujka Ministarstvu uprave poslali dopis da se očituju oko toga hoće li nam se priznati elektronski održana Skupština, s obzirom na to da se zahtjevu za upis u registar političkih stranaka prilažu i zapisnik o radu i odluke osnivačkog tijela stranke, program i statut, popis osnivača… No, od Ministarstva uprave do danas nismo dobili odgovor. Zato nismo htjeli riskirati, da se dogodi da ne možemo izaći na izbore, pa sam, nakon razgovora s vodstvom i članovima, odlučila da Startu promijenimo ime u ‘stranku s Imenom i Prezimenom'”, rekla je Jutarnjem dojučerašnja predsjednica Starta Dalija Orešković, dodajući kako je to bio nužan potez. Kaže kako su izabrali i novo vodstvo jer nije htjela da Start uzurpira projekat koji je širi od samog Starta.



“Svoju daljnju ulogu vidim u programskom tijelu stranke. Glavno tijelo bit će Programsko vijeće gdje ću voditi sektor u kojem mogu najviše doprinijeti. Naš glavni cilj bit će provođenje reformskog paketa. Prva sam pokazala da mi nije cilj pokrenuti stranku kako bi promovirala osobne vrijednosti, nego da je bitno da se u Hrvatskoj dogode promjene”, rekla je Orešković.

Nova stranka okuplja niz istaknutih pojedinaca kojima, kaže Orešković, javnost može vjerovati da će provesti ono što su najavili, te koji svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti promjenama.

Ivan Kovačić kazao je novinarima kako je ovo prijelazna faza, te da je on jedan od četiri supredsjedatelja stranke.

“Iskoristili smo stari Statut stranke iz tehničkih razloga, a kad bude moguće, održat ćemo novu Konvenciju. Predsjednik stranke mijenjat će se svake godine. Stranka s Imenom i Prezimenom okuplja jake pojedince i ne želimo stvarati kult ličnosti. Ne želim graditi stranku prema sebi, treba imati poštovanja prema ljudima koji će nam se priključiti i koji žele mijenjati stvari”, rekao je Kovačić. I on je istaknuo kako će najvažnije tijelo u stranci biti Programsko vijeće, te da on kao predsjednik stranke neće biti na listi za izbore.

Dalija Orešković je kazala i kako među pojedincima u njihovoj političkoj platformi postoje velike razlike, ali da oni to neće skrivati.

“Otvoreno ćemo to komunicirati i komentirati kako smo postigli zajednički konsenzus”, najavila je Orešković, piše Jutarnji list.

Komentari