ŠTEDNJA NA KOMEMORACIJAMA Vlada Bleiburgu reže 450 tisuća, a Jasenovcu 350 tisuća kuna

Svima onima kojima nedostaje rasprava o ustašama i partizanima, Vlada i Hrvatski Sabor su dali materijala kroz uštede i rezanje novca koje su usvojene na današnjoj sjednici Vlade. Već godinama Hrvatski sabor izdvaja po pola milijuna kuna za obilježavanje komemoracije na Bleiburgu, te isti iznos za komemoraciju u Jasenovcu i druge manifestacije kojima se obilježava antifašistička borba.

Komemoracija u Jasenovcu bi se trebala održati ovaj mjesec, ali je zbog svih mjera opreza neće biti. Isto vrijedi i za onu u Bleiburgu koja treba biti u svibnju.

No, Vlada je usvojila dokument u kojem se za Bleiburg reže čak 450.000 kuna i ostaje im tek 50.000 kuna, dok se za Jasenovac i ostale antifašističke manifestacije reže 350.000 kuna i u proračunu im ostaje 150.000 kuna.

Zašto tolika razlika? Neformalno obrazloženje koje je dobio 24sata može se svesti na to: Partizani su brže trošili!



Naime, antifašističke organizacije su već potrošile dio novca za pripreme, pa se on ne može oduzeti. Ali 24sata saznaje da će i od potrošenog iznosa nešto morati vratiti jer iako im je isplaćen, nisu opravdali trošak. Počasni Bleiburški vod, koji organizira komemoraciju u Austriji, također je već potrošio 50.000 kuna za komemoraciju koje u konačnici neće biti, pa im se taj iznos ne može oduzeti.

Komentari