Stipić: Ovo je novi stres za djecu. Mogli smo završiti s nastavom na daljinu.

Sindikat preporod

Još uvijek vlada kaos oko povratka u škole. Roditelji i dalje ne znaju slati djecu u školu ili ne, a ministrica Blaženka Divjak vjeruje da će u ponedjeljak u škole tek 20-30 posto ukupnog broja učenika i odbacuje tvrdnje da se nastava zapravo pretvara u čuvanje djece.

O povratku u škole u RTL Direktu su raspravljali pomoćnik ministrice Divjak Marko Košiček i predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Sindikalist Stipić ima jasan stav – škole nisu spremne za učenike. Komentirao je neuobičajenu situaciju da su učitelji – protiv škole.

“Dok je korone, djeca nemaju što raditi u školi”

“Nisu učitelji protiv škole. Mi smatramo da dok je korone, djeca nemaju što raditi u školi. Ne znamo puno toga o koroni. Djeci nije još vrijeme u školi. Pokrenuli smo potpisivanje peticije u kojoj se roditelji mogu izjasniti što misle. U prva dva dana prikupljeno je pet tisuća potpisa. Najveći dio roditelja neće poslati djecu u školu. Ovdje se radi o stavu roditelja koji uviđajući da u školi nisu stvoreni uvjeti, da je rizik puno veći od učinka”, kazao je Stipić.



Košiček misli drugačije:

“Mi smo u četvrtak imali jedan sastanak. Jučer smo imali još jedan detaljni sastanak. Nitko nije rekao da će imati probleme s nabavkom higijenskih potrepština. Mi vjerujemo da će u ponedjeljak biti sve spremno. Dosta je priča o tome je li to čuvanje i nastava. Čuvanje je bilo organizirano u cijelo vrijeme epidemije. I bilo je jako mali broj učenika… Vrednovanje će u mješovitom modelu biti isto”, naglasio je pomoćnik ministrice Divjak.

Mnogima je argument bio – nisu trebali odlučivati roditelji, nego je trebalo biti ili obavezno ili nikako. Ali da je bilo obavezno, onda bi škole bile pune učenika i sigurno se ne bi mogao poštivati razmak…

Devet učenika i učitelj/učiteljica

“Mi se krećemo u okviru koji je zadan – devet učenika i učitelj/učiteljica. Bitno je da se ta grupa ne miješa s ostalima. Moraju se držati kao proširena obitelj”, naglasio je Košiček.

No, smatraju sindikalisti, roditelji ne šalju djecu na bungee jumping nego u školu i da se ne može tražiti od njih da potpisuju izjave da šalju djecu na vlastitu odgovornost…

“To sigurno nije u redu prema roditeljima, vrlo je neodgovorno za one koji su to odlučili. Ovo je novi stres za djecu. Mogli smo završiti s nastavom na daljinu. Mješoviti model pretpostavlja jednog učitelja – dakle, odradit će 4 sata u školi, putovati doma, pa onda rješavati sve probleme s učenicima i roditeljima djece koja nisu u školi. Ovo je štetna i opasna odluka, treba ju povući”, jasan je Stipić dodajući:

“Nije riječ o onome što je bolje za djecu nego da djecu ne izlažemo opasnosti. I ne samo djecu, nego i njihove bake i djedove, roditelje.”

Pomoćnik ministrice je odgovorio.

“Htjeli ste potezom pera srušiti 470.000 učenika”

“Meni je drago da je gospodin Stipić zadovoljan nastavom na daljinu jer je za famozini petak 13. ožujka zagovarao kraj školske godine i poništavanje. Potezom pera bi srušili 470.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Oni bi šest mjeseci bili doma, a mi se vjerojatno ne bismo bavili ovim pitanjima danas”, replicirao je sindikalistu pomoćnik Blaženke Divjak.

Što s malom djecom koja šmrču, kašlju, kišu, brišu nos i blizu su jedno drugom, kakve su upute i je li uopće moguće tu poštovati distancu?

“Tu je moment odgovornosti roditelja. Ako ima respiratorne probleme, taj dan neće ići u školu ili vrtić”, rekao je na kraju u RTL Direktu Marko Košiček.

Komentari