STIŽE NAM OLUJA Meteorolozi gotovo cijelu Hrvatsku stavili pod uzbunu; MUP poslao upozorenje

Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatskoj se sa sjeverozapada približava frontalni poremećaj koji će se brzo premjestiti dalje na istok, a iza kojeg će priteći osjetno hladniji zrak.

Dolazak velike oluje očekuje se u poslijepodnevnim satima, a kao što je vidljivo s radarskih snimki, oluja je sve bliže Hrvatskoj.

U rano poslijepodne bit će pretežno ili djelomice sunčano, a zatim slijedi jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na sjeverozapadu, a navečer i u većem dijelu zemlje. Lokalno pljuskovi mogu biti izraženi i obilni, osobito u zapadnim predjelima. Suho će se zadržati jedino na jugu zemlje. Na kopnu će zapuhati jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom dijelu Jadrana navečer i u noći umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, a prema večeri na zapadu osjetno svježije.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, svi dijelovi Hrvatske osim njezina krajnjeg juga stavljeni su pod žute ili narančaste uzbune, koje je DHMZ izdao putem Meteoalarma. Osim grmljavinskih oluja, probleme bi mogao stvarati i olujan vjetar, čiji bi udari u unutrašnjosti mogli dosezati i 90 kilometara na sat. Prije munjevitog olujnog naleta, u većini krajeva teško će se disati zbog velike sparine i izrazito visokih temperatura zraka.



MUP poslao upozorenje vozačima

“Tijekom drugog dijela subote bit će pljuskova i grmljavine, koji lokalno mogu biti izraženiji, a s promjenom vremena puhat će povremeno jak, a ponegdje i olujan vjetar, dok bi u ostatku vikenda uglavnom trebalo biti suho.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima”, upozoravaju.

Komentari