Stoltenberg prelomio: Ukrajina neće ući u NATO dok traje rat

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je u srijedu da su članovi Saveza podijeljeni u vezi s pristupanjem Ukrajine koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Vilniusu u srpnju.

“O tom pitanju postoje razlike u mišljenju unutar Saveza”, priznao je Jens Stoltenberg u obraćanju u German Marshall Fundu u Bruxellesu, podsjetivši da se “u NATO-u odluke donose konsenzusom”.

“Tijekom srijede ću razgovarati telefonom o koracima koje treba poduzeti i o odgovoru na želju Ukrajine da uđe u NATO”, dodao je. “Nitko vam ne može točno reći što će se odlučiti na summitu u Vilniusu”, rekao je.

Amerikanci i mnogi drugi saveznici žele ostati pri izjavi iz Bukurešta, rekli su u povjerenju za AFP diplomati Sjevernoatlantskog saveza. Sa sastanka na vrhu u tome gradu 2008. čelnici su poručili da će Ukrajina i Gruzija “biti članice NATO-a”, ne otkrivši kada će to biti.



Članstvo u NATO-u omogućilo bi Ukrajini da se pozove na odredbu o kolektivnoj obrani u članku 5 koji sve članice obvezuje da ju brane u slučaju napada.

Traju pregovori o “postavljanju temelja za dogovor o članstvu”, rekao je jedan od diplomata.

Postoji mogućnost da se Ukrajini daju sigurnosna jamstva, kao Švedskoj, čije pristupanje priječe Turska i Mađarska. “Francuska je spremna dogovoriti se s Ukrajinom da joj se daju sigurnosna jamstva koja će joj pomoći da se dugoročno brani i eventualno spriječi buduće agresije”, rekao je glasnogovornik Quai d’Orsayja.

No oko pojma “jamstva” ne postoji konsenzus u okviru Saveza, dodali su diplomati. “Najveće sigurnosno jamstvo bit će pristupanje NATO-u, ali to se neće dogoditi dok traje rat”, istaknuo je Jens Stoltenberg.

 

Komentari