Strašna smrt heroja iz sjene: Toliko je volio Blagu Zadru da je stradao izvlačeći njegovo tijelo

Screenshot

U periodu prije, a osobito nakon smrti Blage Zadre, poginuli su brojni dragovoljci obrane grada-heroja, no još su mnoga herojska imena u sjeni. Jedan od njih je Zvonko Mlinarić – Špekibranitelj Vukovara koji je rođen na današnji dan, a koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre.

Bivši pripadnik interventne jedinice Turbo vod i saborski zastupnik iz redova Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić – Ćipe, dobro se sjeća Špekija kao i trenutka njegovog stradavanja.

 

“Blago je u Kupskoj ulici ležao mrtav, pogođen mitraljezom… Da bi se došlo do njegovog tijela, taj je mitraljez trebalo onesposobiti. Moj prijatelj Zvonko Mlinarić, zvali smo ga Špeki, to je i pokušao, pa je počeo pretrčavati do jednog betonskog svinjca kako bi ga gađao. Međutim, taj isti mitraljez ga je pogodio… Dotrčao je do zidića i samo je pao, a mi smo ga nekako uspjeli odvući. Doduše, uspjeli smo eliminirati taj mitraljez, ali Špeki je poginuo. Taj čovjek je dao život za mrtvog Blagu Zadru”, emotivan je Ćipe.



Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Blago Zadro bi svoje vijence stavio na Špekijev grob”

Tek 2020. godine na obljetnici smrti Blage Zadre po prvi puta uz vijence položen jedan i za Špekija. Ćipe kaže da je siguran kako bi upravo Blago Zadro zbog toga bio zadovoljan:

“Kada bi mogao, Zadro bi sebi ostavio jedan vijenac, a sve ostale bi tražio da se stave na Špekijev grob. Izuzetno je cijenio vojnika i požrtvovnost. Polazio je od sebe, on je bio takav. Kada bi nas zvao na intervencije ili ispomoći, a znali smo da zove samo kad je gusto, mi bi se potrpali u kombi i krenuli.”

U taj bi  kombi, sjeća se Mlinarić, s njim sjeo i njegov brat a Blago bi ga onda izbacio jer je mlađi uz riječi “kako ću vašoj majci na oči ako obojica poginete?”

“Briga… Blago Zadro je konstantno brinuo za druge”, završava Mlinarić čiji brat, baš poput Blage i Špekija, nije preživio krvoproliće u Vukovaru. Nažalost, zajedno je sa ostalim zarobljenicima pogubljen na Ovčari, prenosi Dnevno.hr

Blago Zadro je simbol borbe za slobodu Hrvatske: “Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja”

Komentari