Tko je vlasnik Elektrocentra Petek, tvrtke koja je upletena u lanac korupcije s Janafom?

Igor Kralj/PIXSELL

Jutros je USKOK pokrenuo novu veliku antikorupcijsku akciju. Prema za sada dostupnim informacijama ključna osoba osumnjičena da je stvorila lanac korupcije u kojem su navodno uz predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, bila i dva gradonačelnika, ivanićgradski je poduzetnik Krešo Petek.

Krešu Peteka se u ovom trenutku povezuje s milijunskim mitom za Kovačevića, koji mu je za uzvrat navodno osiguravao brojne unosne poslove s JANAF-om. Njihova vrijednost, sumnjaju istražitelji, penje se na 40 milijuna kuna. Mito je Petek navodno obećao i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, a pogodovao mu je, stoji u prijavi, i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Među osumnjičenima su, kako doznaje Telegram, još i Petekov sin, Mario, te direktor tvrtke Luvis Projekt Vatroslav Sablić.

Prema izvorima Telegrama u samom JANAF-u, ali i javno dostupnih podataka, evidentno je da je Petekova tvrtka Elektrocentar Petek doista puno surađivala s tom državnom kompanijom.

U Registru ugovora dostupnom na stranicama JANAFA, Elektrocentar Petek je s tom tvrtkom u 2019. i 2020. godini potpisao ugovore za devet poslova. Vrijednost tih poslova nije moguće doznati, budući da JANAF u Registru ugovora ne navodi iznose.



Elektropromet Petek radio je i na državnim projektima koji su financirani iz Europskih fondova. Iz Sudskog registra evidentno je da je Elektrocentar Petek lani ostvario ukupne prihode od 679 milijuna kuna, te imao 19 milijuna kuna dobiti. Od 2017. tvrtka, prema dostupnim podacima, ima rastući trend poslovanja.

Inače, Elektrocentar Petek osnovan je još 1995. godine. Registriran je za cijeli niz djelatnosti, od izgradnje elektroinstalacija do održavanja cesta, od pripreme hrane i pića do distribucije plina.

Sada istražitelji sumnjaju da je Krešo Petek dio poslova za svoju tvrtku navodno osigurao plaćanjem mita ljudima koji su bili nadležni za njihovu dodjelu. Prema kaznenoj prijavi na osnovu koje je danas pokrenut postupak protiv njega i njegovog sina, te Kovačevića, Grgića, Barišića, Sablića i još najmanje sedmero ljudi, Petek je u posljednjih godinu dana Kovačeviću navodno platio čak 1,9 milijuna kuna mita. Za to mu je, tvrdi policija, ovaj dodjeljivao unosne poslove s Janafom, vrijedne i do 40 milijuna kuna.

Gradonačelniku Grgiću Petek je, sumnjaju istražitelji, obećao 100 tisuća kuna nagrade ukoliko mu osigura pobjedu na natječaju za poslove na izgradnji solarne elektrane.

Prema javno dostupnim podacima Petekova tvrtka 24. kolovoza javila se na natječaj za izgradnju solarne elektrane BISOL koju gradi Grad Nova Gradiška. Oni su ponudili da će posao obaviti za 5.092.149,75 kuna, a konkurentska tvrtka dala je ponudu na 5.581.528,10 kuna. Izvođač još nije odabran.

Barišića je, stoji u kaznenoj prijavi, Petek tražio da mu osigura pobjedu na natječaju za radove na pročistaču otpadnih voda u Velikoj Gorici. Dio projekta u koji je Elektrocentar Petek trebao biti uključen vrijedan je 97 milijuna kuna. U ovom trenutku nije poznato jesu li policajci snimili Peteka da Barišiću nudi mito u zamjenu za ovo pogodovanje, piše Telegram.

Komentari