Tomislav Stipić o godinu dana mandata predsjednika Milanovića: On je osvježenje, ne možemo ga svrstati ni lijevo ni desno

Zoran Milanović/Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zoran Milanović peti je predsjednik Republike Hrvatske i s današnjim danom prošlo je točno godinu dana otkako je prisegnuo na tu dužnost. U kampanji je najavljivao kako će biti predsjednik s karakterom i predsjednik svih građana, a u međuvremenu je dogurao do najpopularnijeg političara u državi. Godinu dana predsjednikovog mandata komentira politički komentator i analitičar Tomislav Stipić.

Milanović je političar iz establišmenta koji se tako ne ponaša

“Istina je da je Milanović produkt Ministarstva vanjskih poslova i politike koja je tada vladala, ali prisjetimo se kako je Milanović svojedobno rekao kako je u diplomaciji propao. On je proizvod establišmenta, ali on se vrlo rano odmaknuo od tog kruga kada je postao predsjednik SDP-a. On jest proizašao iz te političke elite, ali njegov narativ je nešto sasvim drugo u odnosu na recimo premijera Andreja Plenkovića.

Njemu ova predsjednička pozicija potpuno odgovara jer se može prepustiti takvom diskursu kojeg baštini iz vremena kada je bio premijer. Danas ima ipak bitno manje ovlasti i zato si može dopustiti da bude više svoj recimo to tako. Ja bih rekao da se on drži svega onoga što je najavljivao u predizbornoj kampanji. Ono što je problem je to što uvijek kaže rečenicu više čime ostavi prostor javnosti i drugim političarima da se fokusiraju na tu jednu rečenicu umjesto na sadržaj, odnosno ono što je zaista htio reći. Mislim da time sebi radi štetu“, smatra Stipić.

‘Dio desnice sa simpatijama gleda na Zorana Milanovića’

“Dobili smo predsjednika koji se doista usudi reći svakome što ga ide i pokazao je da se ne libi iskritizirati svoj osobni politički prostor koji se proteže od centra prema lijevo. Treba naglasiti da ta kritika ima znatno veću težinu nego kada ona dolazi sa desnog spektra. Kada Milanović to kaže onda to ima veliki odjek i zbog toga dio desnice sa simpatijama gleda prema Zoranu Milanoviću. Mislim da je u ovih godinu dana pokazao da je točno onakav predsjednik kakvog je najavljivao u svojoj kampanji”, kazao je Stipić, nadodavši da Milanović u ovom trenutku ne pripada ni desnici ni ljevici.



‘Ne možemo ga svrstati ni lijevo ni desno’

“Nakon ovih njegovih djelovanja, Milanovića je vrlo teško odrediti kao ljevičara ili desničara. On je u ovih godinu dana nadišao te političke polove i on je čvrsto u centru i to ne u „političkom centru“ -iako ima više dodirnih točaka s političkim centrom nego ljevicom, nego u centru u smislu otklona prema lijevom i desnom. On ima svoj kurs i više ga se ne može svrstavati na lijevo ili desno”, kaže Stipić.

‘Milanović je u jednom pogledu pošteniji od Kolinde Grabar-Kitarović’

“On je u javnosti neke lijeve prvake vrlo oštro kritizirao, a s druge strane je propustio poentirati na aferama HDZ-a (da nije predsjednik to bi sigurno iskoristio). Na pitanju poslijeratne obnove i afere Tušek nije išao do kraja na njih. Mislim da je u tom pogledu puno pošteniji od recimo Kolinde Grabar-Kitarović, pa čak i Ive Josipovića koji su koristili svoju poziciju kako bi slali otrovne strelice prema onima koji nisu njihovi. Milanović to ne radi i mislim da je to dobro. Takav neutralan treba ostati i do kraja, pa makar ga SDP ne podržao na sljedećim izborima, makar ne vidim razlog zašto ne bi. Ipak, u četiri godine može se dogoditi puno toga”.

‘Osvježenje na političkoj sceni’

“Mislim da će ostati upamćen kao čovjek sa stavom kojeg ni činjenica da je predsjednik nije spriječila da bude dosljedan sebi. Mislim da je nakon svih političara koji uglavnom glume i jedno govore, a drugo rade, Milanović osvježenje na političkoj sceni i mislim da će birači to znati cijeniti”, kaže nam Stipić, nadodavši kako se Milanović istaknuo i kao vrhovni zapovjednik.

‘Dobar je vrhovni zapovjednik’

“Osim toga, mislim da je dobar vrhovni zapovjednih oružanih snaga. U par navrata je na vrlo direktan način istaknuo važnost vojske za naše društvo. Posebno mi je ostalo u sjećanju kada je u govoru 28.5 na Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske poručio vojnicima i prisutnima da ne baštine nikakve vojske Drugog svjetskog rata, niti ratova prije, to je sve povijest, vi baštinite vojsku Domovinskog rata. To je temelj Hrvatske države. Jesmo li ikada čuli nekog lijevog predstavnika da to govori? Njegov odnos prema vojsci bih ocijenio kao vrlo pozitivan, s time da on nije militantan čovjek, nego netko tko je vrlo svjestan važnosti vojske u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Rekao bih da dužnost vrhovnog zapovjednika obavlja časno”, zaključuje Stipić.

Svrha predsjednika RH

Zoran Milanović je 2015. godine kao premijer govorio da ne vidi smisao funkcije predsjednika i da bi bilo najbolje da se predsjednika bira u Saboru. Ipak, nešto se u međuvremenu promijenilo, Milanović se kandidirao za predsjednika. Nameće se pitanje, imamo li kao društvo koristi od resursa koje ulažemo u Ured predsjednika Republike Hrvatske?

“Kao društvo odlučili smo se za parlamentarnu demokraciju u kojoj predsjednik suodlučuje u nekim bitnim stvarima i u tom smislu naravno da je opravdano da resurse koji i nisu veliki, trošimo na Ured predsjednika. Ni u mandatu Josipovića niti Kolinde nisam primijetio da su resursi koje su imali na raspolaganju zloupotrebljavani. Ako pogledamo i druge zemlje poput Austrije ili Njemačke gdje je protokolarna uloga predsjednika još više naglašena, oni također žive u predsjedničkim rezidencijama i imaju proračun s kojim upravljaju. Pitanje koje vrijedi postaviti je kako se taj budžet troši i predsjednik Milanović ima priliku pridonijeti transparentnosti i borbi protiv korupcije tako da objavi u što je utrošena svaka kuna iz Ureda predsjednika”, govori nam Stipić, pritom se posebno osvrnuvši na kritike zbog putovanja helikopterom koje je ovom prilikom nazvao potpuno promašenim.

Kritike zbog putovanja helikopterom su promašene

“Ja ne vidim problem u tome da kao društvo dajemo budžet predsjedniku, a što se tiče Milanovićevog budžeta, on ga zbog epidemije nije ni mogao puno koristiti. Protokola gotovo da i nije bilo, pa je i malo putovao. Prozivalo ga se za korištenje helikoptera i vojnog broda Učka, ali potpuno promašeno. On je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i ima pravo na to, a drugo, helikopteri i sva druga vojna vozila i oprema imaju određene resurse koji se troše neovisno o tome vozi li se unutra predsjednik ili ne i to nema veze s budžetom predsjednika. Taj helikopter je ionako trebao letjeti, a najskuplja vojna oprema je ona koja se ne koristi. Međutim, HDZ je zbog napetosti na relaciji Plenković -Milanović potencirao tu temu iako im nije smetalo kada je to radila Kolinda Grabar-Kitarović, pa čak i Ivo Josipović. Svi su koristili vojnu infrastrukturu, ali HDZ-u ne paše tko je na Pantovčaku”, kazao je Stipić za Dnevno.hr.

Komentari