Trump se izjasnio da nije kriv za pokušaj mijenjanja rezultata na izborima: ‘Ovo je progon političkog suparnika’

Foto: Guliver Image

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se u četvrtak na sudu da nije kriv za poticanje pokušaja promjene rezultata na predsjedničkim izborima 2020., što je tužiteljstvo okarakteriziralo nezabilježenim pokušajem potkopavanja temelja američke demokracije.

Na Trumpovom izjašnjavanju o krivnji pred sutkinjom Moxilom Upadhyaya bio je i posebni savjetnik Jack Smith, koji je nadgledao istragu. Čitanje optužnice, koje je trajalo oko pola sata, održano je samo kilometar od Capitola, zgrade u koju su Trumpovi pristaše upali 6. siječnja 2021. godine pokušavajući spriječiti Kongres da potvrdi njegov poraz na predsjedničkim izborima.

“Nisam kriv”, rekao je Trump, naglašavajući prvu riječ.

Na optužnici sastavljenoj na 45 stranica Smith je optužio Trumpa i njegove saveznike da su poticali lažne tvrdnje da su izbori namješteni, izlagali državne i savezne dužnosnike da izmijene rezultate te sastavljali lažne liste elektora kako bi pokušali oteti glasove Bidenu.



Sedamdesetsedmogodišnji Trump suočen je s četiri točke optužnice, uključujući konspiraciju radi pokušaja prevare, oduzimanje prava građanima da se njihov glas broji i ometanje službene procedure. Za najtežu točku optužbe moguća je maksimalna kazna zatvora od 20 godina.

Suđenje će se nastaviti 28. kolovoza pred okružnom sutkinjom Tanyom Chutkan. To je pet dana nakon prve zakazane republikanske debate u predizborima, no Trump još nije potvrdio hoće li u njoj sudjelovati.

Chutkan namjerava održati ročište u to vrijeme, rekla je Upadhyaya. Trumpov odvjetnik John Lauro uložio je prigovor, tvrdeći da bi opsežnost slučaja i količine materijala zahtijevaju mnogo vremena. Tužitelj Thomas Windom usprotivio se rekavši da bi slučaj morao teći kako je uobičajeno.

Bivši predsjednik pušten je bez ograničenja kretanja, a jedan uvjet njegova puštanja je i da ne razgovara o slučaju ni sa jednim svjedokom, ako nije prisutan njegov odvjetnik.

Trump je optužnicu, kao i druga suđenja protiv njega, opisao kao “lov na vještice” kojemu je cilj omesti njegovu kampanju u utrci za Bijelu kuću. U nizu objava na društvenim mrežama Trump je optužio Bidenovu administraciju da ga napada kako bi izvukla političku korist.

Trump: Ovo je progon političkog suparnika

“Ovo je jako tužan dan za Ameriku”, rekao je Trump novinarima nakon saslušanja, prije nego što se ukrcao na privatni zrakoplov. “Ovo je progon političkog suparnika. Ovo se nikad nije smjelo dogoditi u Americi”, dodao je.

Bivši predsjednik već se prije izjasnio da nije kriv za zadržavanje tajnih dokumenata nakon napuštanja dužnosti te za falsificiranje dokumenata povezanih s plaćanjima porno zvijezde.

Uskoro bi se mogao suočiti s novim optužbama u Georgiji, gdje državna tužiteljica istražuje njegove pokušaje poništavanja izbornih rezultata u toj državi. Tužiteljica iz Atlante Fani Willis rekla je da će optužnicu podnijeti sredinom kolovoza.

“Trebam još jednu optužnicu da osiguram izbore”, napisao je Trump na društvenim mrežama uoči pojavljivanja na sudu.

Gotovo pola republikanaca reklo je da ne bi glasalo ya Trumpa bude li osuđen, pokazala je anketa. No, ista je anketa pokazala i da u utrci za republikanskog kandidata na izborima ima 47-postotnu potporu republikanaca, dok je na drugom mjestu guverner Floride Ron DeSantis s 13 posto.

Komentari