U Hrvatskoj kronično nedostaje pedijatara, dvije petine zaposlenih stariji su od 60 godina

Screenshot HRT

Predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Ines Balint komentirala je kritičan nedostatak pedijatara u Hrvatskoj.

Stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti vrlo je loše zbog kroničnog nedostatka liječnika, svako deseto predškolsko dijete je bez pedijatrijske skrbi i prijeti urušavanje cijelog sustava.

Voda je prešla preko glave, ovo je goruće pitanje

“Mi smo na problem upozoravali dok je voda bila do brade. Onda se moglo početi rješavati. Sad je voda došla već preko glave i sad je zaista goruće pitanje”, rekla je Balint u Studiju 4 HRT-a.

Balint je rekla kako već godinama upozoravaju na nedostatak liječnika te da su se sad posebno osvrnuli na pedijatrijsku skrb, s obzirom na veliki problem koji su uočili, no da ništa manje nije problematično pružanje zdravstvene zaštite u skrbi primarnog ginekologa, kao i obiteljskog liječnika.



Sto liječnika uskoro odlazi u mirovinu, a u procesu specijalizacije ih je tek 62

Navela je da je prosječna dob pedijatra koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu 55 godina.

“Od 253 primarna pedijatra, 102 liječnika su u dobi iznad 60 godina. 35 liječnika radi i pruža zdravstvenu zaštitu našim malim pacijentima i oni su u dobi iznad 65 godina. A u ovom trenutku imamo samo 62 liječnika koja su trenutno u postupku specijalističkoga usavršavanja”, rekla je Balint, dodavši kako pedijatrijsko usavršavanje traje pet godina.

Loši uvjeti odbijaju mlade

Rekla je kako je najteže u ruralnim sredinama, gdje je nedostatna zdravstvena zaštita. Dodala je da je najveći problem s nedostatkom primarnih pedijatara u Križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, “a nije baš blistava situacija ni nadomak Zagreba”.

Balint je rekla i kako su uvjeti rada ono što u ovom trenutku mnoge mlade ljude odbija od rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Poručila je da moramo vrlo brzo povući sredstva i hitno uvesti centralno specijalističko usavršavanje.

Komentari