U Hrvatsku stiže milijun doza ruskog cjepiva!

profimedia

Hrvatskoj je cilj sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a neslužbeno se spominje čak i do dva milijuna, ekskluzivno doznaje Jutarnji list. Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cjepiva, do ljeta mogla imati procijepljeno 70 posto populacije.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrdili su ove informacije i kažu kako je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne najmanje milijun doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem. Bude li EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cjepivo i prije nego što to napravi krovna agencija Europske unije.

Pregovori s ruskom stranom počeli su čim je početkom veljače ugledni znanstveni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i učinkovito cjepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem prosinca prošle godine nakon čak 16 godina posjetio Hrvatsku i sastao se s cijelim državnim vrhom.

Premijer Plenković ispočetka je bio vrlo oprezan u vezi s ruskim cjepivom jer njihovo i kinesko cjepivo nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna. No, sve se promijenilo nakon što je postalo jasno da postoji zastoj u isporuci cjepiva Europi, a nakon Lanceta je i premijer shvatio da nema što čekati.



Beroš: Dogovorena je suradnja

I ministar zdravstva Vili Beroš je otkrio da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te kako je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. “Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava”, kaže.

“Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati”, otkrio je Beroš između ostaloga za N1.

Komentari