U Zagrebu više od 900 novozaraženih; Šikić: Testiranja su se intenzivirala, vikend ne utječe na broj pozitivnih

Već dulje vrijeme za borce protiv korone nema subota, nedjelja ni slobodnih dana ili blagdana. I ovaj je bio itekako radan, u subotu je drive-in radio 4 sata, a jučer 2 sata. Tijekom ovog vikenda je uzeto više od 650 briseva građana. Što se tiče broja pozitivnih građana, prema preliminarnim brojkama, ju protekla 24 sata više od 900 osoba je pozitivno u gradu Zagrebu, rekla je u U mreži Prvog Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Pojasnila je da kako su se intenzivirala testiranja, vikend ne utječe na broj pozitivnih. Nalaz PCR testa dobije se unutar 48 sati od testiranja. Tijekom vikenda su, rekla je Sandra Šikić, provodili uzorci za PCR testiranje i za brze antigenske testove, za sada je podudarnost odlična. Naglasila je da su se antigenski testovi sada mnogo pouzdaniji nego na početku koronakrize.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš je rekla da će se brzi antigenski testovi najprije uvesti na najposjećenijim drive-in lokacijama za testiranje, a to su NZJZ “Dr. Andrija Štampar, Klinika za infektivne bolesti i HZJZ u Rockefellerovoj 2. Ti testovi, pojasnila je, imaju smisla jedino kod osoba koje imaju izražene simptome i na tim punktovima će se raditi trijaža. Ti testovi će, dodala je, biti aplicirani samo kod ljudi koji imaju simptome.

“S obzirom na to da će se na ovim lokacijama (…) raditi brzi antigenski testovi, na Velesajmu ćemo i dalje primati većinom ljude koji nemaju simptome, a treba im PCR test iz nekog razloga. Pozivam ljude koji imaju simptome da se javljaju na ove tri lokacije jer tamo će se raditi brzi antigenski testovi isključivo za one koji imaju simptome”, dodala je za HRT.



Bubaš je rekla da će se ti brzi testovi moći raditi i preko uputnice, a kada se formira cijena, onda će se moći i platiti. Za Velesajam će se, dodala je, ukinuti on-line naručivanje. Tamo je mlada, uhodana ekipa koja ima terenskog iskustva.

O situaciji u KBC Osijek i popunjenosti kapaciteta govorio je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek. Rekao je da je u njihovoj bolnici, u odnosu na jučer, situacija nepromijenjena. “Popunjenost je oko 60%, a mi imamo trenutno oko 120 hospitaliziranih bolesnika, s tim da to nije tako dramatično, iako brojke rastu iz dana u dan”, dodao je.

Komentari